Diákfelkelés! A világhírű egyetem hallgatói nem hajlandóak kifizetni a kollégiumi díjat

Illusztráció.

Diákfelkelés! A világhírű egyetem hallgatói nem hajlandóak kifizetni a kollégiumi díjat

A Manchesteri Egyetem diákjai nem hajlandóak fizetni a kollégiumuk bérleti díját.


Az Egyesült Királyságban az infláció miatt a kollégiumi díjak is megnövekedtek, válaszul pedig a manchesteri diákok lakbérsztrájkra szólítanak fel minden hallgatót.

A 19 éves Fraser McGuire, a lakbérsztrájk egyik szervezője így nyilatkozott:

Azért hirdettünk lakbérsztrájkot, mert a Manchesteri Egyetem [UoM] számos diákszállójának bérleti díja az elmúlt két évben megemelkedett, és a jelenlegi inflációval és a megélhetési válsággal együtt ez sok tanuló számára megfizethetetlenné teszi az egyetemet. Egyre több diák küzd anyagi gondokkal, akik a fenntartási hitelük több mint 70 százalékát költik a gyakran nem megfelelő minőségű szállásokra - az UoM diákszállóiban gyakoriak a patkányokról és egerekről, penészről, melegvízhiányról és elektromos hibákról szóló jelentések.

Ez is érdekelhet: Elegük van a Starbucks-baristáknak, jobb körülményeket követelnek

Fraser szeretné megismételni a 2020-as, Covid miatti lakbérsztrájkolók sikerét:

A 2020-as lakbérsztrájkolók azért győztek, mert rengeteg diákot tudtak mozgósítani, hogy vegyenek részt a közvetlen akcióban és tartsák vissza a lakbért az egyetemtől, és úgy gondolom, hogy ezt újra meg tudjuk tenni, mivel a diákok dühösek és aggódnak az anyagi helyzetük miatt. A számok kulcsfontosságúak annak demonstrálásában, hogy mennyire fontos ez a kérdés a diákok számára, és hogy növeljük a nyomást az egyetemen.

Jelenleg közel 100-an csatlakoztak a lakbérsztrájkhoz, és minden nap újabb hallgatók jelentkeznek.

Fraser szerint a lakbérsztrájkolók 2020/21-ben 12 millió fontnyi kedvezményt sikerült visszatartaniuk az egyetemtől, és szerinte, ha idén januárban is elérik a várt számokat, ugyanilyen eredményeket mutathatnak majd fel.

Forrás: Dazzed

A figyelmetekbe ajánljuk