Mark Zuckerberg már nincs a leggazdagabb 10 amerikai között, az élen is változás történt
Getty Images

Mark Zuckerberg már nincs a leggazdagabb 10 amerikai között, az élen is változás történt

A Facebook-alapító és a Meta-vezér visszaesését a metaverzumba történő befektetése okozta.

A Tesla alapítója és tulajdonosa, Elon Musk áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. Musk nettó vagyona egy év alatt több mint 60 milliárd dollárral 251 milliárd dollárra nőtt.

A második helyre csúszott vissza 151 milliárd dollárjával a tavalyi listavezető, Jeff Bezos, az Amazon vezére. A képzeletbeli dobogó harmadik helyére Bill Gates állhatott fel 106 milliárd dolláros vagyonnal.

Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója a negyedik helyet szerezte meg (101 milliárd dollár), az ötödik pedig Warren Buffett befektető (97 milliárd dollár).

A tíz leggazdagabb amerikai között ott van még a Google alapítója, Larry Page (93 milliárd dollár) és Sergey Brin (89 milliárd dollár), a Microsoft ex-vezérigazgatója, Steve Ballmer (83 milliárd dollár), Michael Bloomberg volt New York-i polgármester (76,8 milliárd dollár) és a Walmart kiskereskedelmi cég vezetője, Walmart Jim Walton (57,9 milliárd dollár).

Hosszú idő után először nem került be a tízes listába a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, aki a 11. helyet szerezte meg 57,7 milliárd dollárral.

A veszteség nagy részét annak tulajdonították, hogy Zuckerberg a Facebook vállalatot átalakította a Meta nevű céggé, amelynek célja a metaverzum felvirágoztatása. A 2021 októberében történt átalakítást követően a cég eredménybeszámolói nem voltak túl fényesek. Februárban pedig a Facebook havi felhasználóinak száma nullával növekedett, az alapító így egyetlen nap alatt 31 milliárd dollárt veszített – erről itt írtunk részletesebben.

Hogy mit kell tudni a metaverzumról? Ebben a cikkben elmondjuk: Tényleg megérkezett az internet új korszaka? Amit a metaverzumról tudni kell!

Donald Trump 3,2 milliárd dolláros vagyonával a 343. helyre került, miután egy év kihagyás után visszatért a listára.

A Forbes számításai szerint a leggazdagabb 400 amerikai együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest, leginkább a technológiai szektort képviselő milliárdosok lettek „szegényebbek", vagyonuk 315 milliárd dollárral csökkent.

(MTI / Forbes)


A figyelmetekbe ajánljuk