Mark Zuckerberg
Getty Images

Mark Zuckerberg idén elvesztette vagyonának több mint felét

Most már csak a 20. leggazdagabb ember a világon.


Annak ellenére, hogy még három hónap van hátra 2022-ből, Mark Zuckerberg elvesztette vagyonának több mint felét ebben az évben.

A Facebook alapítójának nettó vagyonából január 1-je óta 71 milliárd dollár tűnt el. Így Zuckerberg jelenleg a 20. helyen áll a még mindig elképesztő 55,9 milliárd dolláros vagyonával.

Csak összehasonlításképpen: Zuckerbergnek egy évvel ezelőtt még 142 milliárd dollárja volt. Az év elejéhez képest pedig 14 helyet esett vissza a Bloomberg listáján. 2014 óta nem volt ennyire hátul.

A veszteség nagy részét annak tulajdonították, hogy Zuckerberg a Facebook vállalatot átalakította a Meta nevű céggé, amelynek célja a metaverzum felvirágoztatása. A 2021 októberében történt átalakítást követően a cég eredménybeszámolói nem voltak túl fényesek. Februárban pedig a Facebook havi felhasználóinak száma nullával növekedett, az alapító így egyetlen nap alatt 31 milliárd dollárt veszített.

De a Meta számos más tényezőnek köszönhetően is rosszul teljesít. Az Instagram Reels – a platform válasza a TikTok-ra – nem működik, és sok felhasználó egyszerűen az eredeti videómegosztó platform felé fordult az Insta új funkciója helyett.

A metaverzumba való betörés pedig egyelőre óriási pénzkidobás, legalábbis egy ideig. Zuckerberg elismerte, hogy a projekt jelentős pénzösszegeket fog veszíteni a következő három-öt évben.

Mark Zuckerberg azonban nincs egyedül. Több tech-milliárdos is hatalmas vagyont veszített idén. Jeff Bezosnak 46 milliárd dollártól, Larry Page-nek pedig 34 milliárd dollártól kellett elbúcsúznia.

(RobbReport)

A figyelmetekbe ajánljuk