Vajon a pénz tényleg nem boldogít?
A pénz és a pozitív érzelmek összefüggést mutatnak.


Egy 1.6 millió emberen alapuló tanulmány új információt szolgáltat arról, hogy vehetünk-e boldogságot pénzünkön. Az eredmények alapján elmondható, hogy a magasabb jövedelemhez jobb érzelmi egészség is társul. Ez a hatás az egész világon kimutatható.

A kutatást, melyben 162 ország adatait vizsgálták, Dr. Eddie Tong, a Szingapúri Nemzeti Egyetem szakember vezette. A pozitív érzelmek túlsúlya a jobb keresetű egyéneknél önmagukkal kapcsolatban volt leginkább megfigyelhető, tehát maguk iránt sokkal több pozitív érzelmet tanúsítottak, mint a rossz fizetésből boldogulók. A pénz révén tehát valaki elérheti azt, hogy jobban érzi magát a bőrében.

A magasabb jövedelem több elszántságot, magabiztosságot, büszkeséget és kevesebb félelmet, szégyent és szorongást hoz magával. A megnövekedett fizetés pozitív összefüggést mutat az élettel való elégedettséggel is.

A kutatók szerint a pozitív érzelmeket a kontroll érzése közvetíti, tehát az, hogy hatással tud lenni valaki a környezetére, életére.

A kutatásban azonban érdekes eredmény volt az, hogy a pozitív érzelmi túlsúly nem hatott ki különösebben a kapcsolatokra. Míg az emberek folyamatosan növekvő pozitív önértékelésről számoltak be jövedelmük növekedésével, a többi emberrel szembeni álláspontjuk nem sokat változott.

A másokhoz tartozó pozitív érzelmeink lehetnek a hála és a szeretet. Növekedésük hiányában elmondható, hogy a vagyon nem járulhat hozzá egy gondoskodóbb és toleránsabb társadalom felépítéséhez.

A közösségi érzelmi élményekkel tehát nem mutat összefüggést a fizetésemelkedés. Összességében lehet több pozitív érzelmünk magunk iránt, kontrollunk és autonómiánk, de nem lesz hirtelen jobb kapcsolatunk a családunkkal, párunkkal, barátainkkal, amikor többet keresünk.

(Forrás: Big Think)

A figyelmetekbe ajánljuk