esther perel
Esther Perel pszichoterapeuta a Guardian interjújában válaszolt arra a kérdésre, hogy mit tesz velünk és párkapcsolatunkkal mentálisan a járványhelyzet.


A krízis Perel szerint fordulópont lehet bármely párkapcsolatban. Azt juttatja eszünkbe, hogy az élet rövid. Egy pár ez alapján arra is juthat, hogy családot akar alapítani, de arra is rájöhetnek a felek, hogy nem szeretnének tovább együtt élni.

A szakember úgy véli, hogy az oltások után visszatérünk Eroshoz, a szerelemhez, ami az ő nyelvezetében a kíváncsiságot, felfedezést jelenti egy kapcsolaton belül. Perel a kíváncsiságot már gyerekkorában megtapasztalhatta. Szülei belga zsidók voltak, akik a családban egyetlen túlélői lehettek a holokausztnak. A terapeuta gyerekként azt látta, hogy sok ember holokauszt-túlélőként virágzott ki, kezdett játékosabb lenni.

Párterapeutaként ő ugyanezt a kivirágzást segíti elő a párok esetében. Perel megfigyelte, hogy a dolgok, amikre egy pár vágyik, ellentétesek. Egyrészt stabilitásra, másrészt veszélyre, izgalomra vágyunk. Hogyan tudja mindezt megadni egy személy? Erre való a kíváncsiság, játékosság, felfedezővágy.

A járványhelyzet alatt kevéssé tudtuk kibontakoztatni ezt, mi több, a munkatársak, főnökök is bekerültek a személyes térbe. Ennek az a hatása, hogy az identitások összecsúsznak. Egy nő esetében például a feleség, anya, beosztott nem tudnak szétválni. Mindnyájan elvesztettünk a járvánnyal egy olyan identitást, amire akkor kapcsolunk át, amikor belépünk egy munkahelyre.

Emiatt megnőtt a kereslet a terápia iránt, de nem mindenki engedheti meg magának, ezért külső segítőket keres, ilyen lehet Esther Perel podcastja is, ami egyre több hallgatót vonz. Ám egy podcast, sőt, egy online terápia sem képes visszaadni azt az intimitást, amit egy igazi terápia nyújt.

A legtöbb ember ugyanis intimitásra, empátiára vágyik, arra, hogy valaki tanúja legyen életének.

Sokak szerint a koronavírus utáni időszak a hedonizmus kora lesz. Perel úgy véli, ez komplikáltabb. Minden embert megváltoztat a járványhelyzet pszichológiai szempontból, a krízis, veszély után nehezebb lesz bízni, de egy idő után minden visszatér a régi kerékvágásba, ahogyan a háborúk után is mindig történt.

(Forrás: Guardian)

A figyelmetekbe ajánljuk