Hemingwaynek mosdóba kellett mennie. Állítólag így kezdődött a legendás író és kedvenc jéghideg italának hosszú kapcsolata. Az itthon is egyre népszerűbb koktélból képes volt akár egy tucattal is meginni. De milyen is a Hemingway-féle daiquiri, azaz a Papa Doble?
Ernest Hemingway kalandos életét aligha kell bemutatni. Egy korábbi cikkünkben a híres macskáiról is írtunk. Azonban azt kevesen tudják, hogy a ma már az egyik legnépszerűbb nyári koktélnak számító daiquiri talán nem is lenne annyira elterjedt, ha az író nem fedezi fel magának Kubában.
Cukor nélkül, dupla rummal
A havannai Hotel Plaza – az író akkori szállása – bárjában, az El Floridita mosdójából kifelé tartva Hemingway meglátta, hogy a pulton egy jeges daiquiri áll, amibe egyből bele is kóstolt. Miután alaposan megízlelte, odaszólt a pultoshoz:
„Nem rossz, de jobb lenne, ha az enyém cukor nélkül és dupla rummal készülne"
Ettől kezdve az ital neve Papa Doble lett. A „Papa" név az író becenevére utal Havannában, míg a „doble" természetesen a rum mennyiségére, ami itthoni mértékegységgel számolva majd másfél deci rumot jelent.
Ernest Hemingway szobra a kubai Floridita bárban
Wikimedia Commons
Papa Doble: a recept
Mivel Hemingway nem feltétlen a kifinomult ivókultúrájáról volt ismert, ezért az El Floridita finomított a koktélon, és készített a vendégek részére egy édesebb „Hemingway daiquirit" is, de aki megkóstolná a Papa receptje alapján a nyáron, azoknak íme az eredeti, nem túl bonyolult keverési arány:
- 12 cl fehér rum
- fél deci frissen facsart lime
- díszítésnek pedig limehéj
Nem a legkönnyebb nyári frissítő a hőség ellen.
Papa Doble - receptreA Hamu és Gyémánt magazin 2019. nyári számában Koktélok a könyvvespolcról címmel több irodalmi műben megjelenő koktélról is írtunk összeállításunkban. A magazin megrendelhető közvetlenül a kiadótól.