people inside building

British Museum

Hihetetlen! 5 ezer éves dobot találtak őskori gyerekek sírjában

Most először kiállítva is megnézhető lesz majd a British Museum jóvóltából!


Egy Stonehenge-korabeli krétadob a British Museum szerint a legfontosabb őskori művészeti alkotás, amelyet az elmúlt 100 évben Nagy-Britanniában találtak. Az 5 ezer éves dobot, amelyet egy ősi gyermektemetőben fedeztek fel, jövő héten állítják ki először. A dobot hat évvel a felfedezése után, a British Museum World of Stonehenge című kiállításának részeként mutatják be.

A dobot az angliai Kelet-Yorkshire-ben, Burton Agnes falu közelében lévő vidéki birtokon találták 2015-ben, amikor rutinszerű ásatásokat kellett végezni, hogy a tulajdonosok felépíthessenek egy épületet. A rutinszerű ásatás során az Allen Archaeology független cég régészcsapata egy ősi temetkezési helyre bukkant. A temetkezési helyen belül három 3 és 12 év közötti gyermek maradványai voltak, akiknek csontjai évezredek óta egymásba fonódtak.

A dobot a legidősebb gyermek feje fölött helyezték el, egy krétagolyóval és egy csiszolt csonttűvel együtt. A régészek szerint a dobot a neve ellenére nem használták hangszerként. Valószínűbb, hogy szobrászati műalkotás, talizmán, vagy talán a gyerekek játéka volt. A sír ritka leletnek számít, mert a neolitikus Nagy-Britanniában az ókori emberek általában hamvasztásra vagy a varjak általi megevésre hagyták a holttesteket.

A dob pedig azért olyan jelentős, mert ez az egyik legjobban díszített tárgy ebből a korszakból, amelyet bárhol találtak Nagy-Britanniában és Írországban, közölte a British Museum. A dobon található, spirálokat és háromszögeket ábrázoló faragványok pillangó motívumot mutatnak.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk