barlang barlangfestmény ló lovak kőfal szikla sziklarajz rajz

Egy 45 ezer évvel ezelőtt készült ősi barlangfestményre bukkantak régészek Indonéziában. A vaddisznót ábrázoló képre egy eldugott völgyben találtak rá a Szulavézi-szigeten.


A vaddisznót ábrázoló barlangfestmény 45 ezer éves.

Maxime Aubert

A Leang Tedongnge nevű barlangban fellelt életnagyságú celebeszi disznót sötétvörös és okker festékkel vitték fel a kőfalra a kép készítői egy jelenet részeként. A disznó fején szarvszerű agyarak láthatók, ami a faj kifejlett hím példányainak jellegzetessége. A festmény körül két további, részben fennmaradt disznóábrázolás, és kézlenyomatok is láthatók.

A lenyomatok elkészítéshez a korabeli művészeknek a barlang falára nyomott kezüket kellett körbefújniuk festékkel. A régészek abban bíznak, hogy a nyálmaradványok alapján DNS-mintát is sikerül azonosítaniuk.

A sziklarajz korát Maxime Aubert kormeghatározó szakértőnek a festményen talált kalcitlerakódás segítségével, Uránium-izotópos módszerrel sikült megállapítania. A 45 ezer éves barlangfestmény a legkorábbi bizonyítéka annak, hogy a régióban megjelentek az emberi települések.

via Kultúra.hu

A figyelmetekbe ajánljuk