person in red shirt wearing black and gray headphones

20 év börtön is járhat kalózkodásért Malajziában

Egy törvénymódosításnak hála nem csak a kalózkodókat bűntetik, de azokat a cégeket is, ahol kalózkodáson kapnak bárkit és a cég nem tett meg mindent ennek megakadályozásához.


Az illegális streaming különösen sokba kerülhet Malajziában. Az ország ugyanis elfogadta a szerzői jogi törvény módosításait, amelyek büntetik azokat, akik illegálisan streamingelnek. Vagyis azokat, akik olyan szolgáltatásokat és eszközöket kínálnak, amik a törvény szövege szerint megkárosítják a szerzői jogtulajdonosokat.

Akit kalózkodáson kapnak, annak nagyjából majdnem 800 ezres pénzbüntetéssel kell szembenéznie, vagy akár 20 évig is terjedő börtönbüntetéssel. Vagy mindkettővel egyszerre. A frissített törvény a vállalatokat is elrettenti attól, hogy részt vegyenek a streaming-kalózkodásban, vagy eltűrjék annak jelenlétét. Hacsak a vezetők nem tudják bizonyítani, hogy nem tudtak a jogsértésről, és nem tettek meg minden tőlük telhetőt az ilyen cselekmények megakadályozására, akkor bűnösnek minősülnek az adott bűncselekményben.

A szerzői jogi törvények világszerte gyakran kiterjednek a digitális kalózkodásra, de némelyiküket a letöltések és a csempészés más, régebbi formái ellen hozták létre. Ez problémát jelentett Malajzia számára, mert nem alkalmazhatta a szerzői jogi törvényt a kalózkodásra orientált streaming-eszközöket árusító személyekkel szemben, amíg egy felsőbírósági határozat meg nem engedte ezt végül.

(Forrás: Engadget)


A figyelmetekbe ajánljuk