rajzolt portré
Hamu és Gyémánt / Piros Zoltán

Illusztrációnkon: Molnár Piroska és Háy János

Kérdezz, felelek! - Molnár Piroska és Háy János

Mit kérdezne egymástól két elismert művész, akiket „csupán” a művészet köt össze? És ami legalább ilyen érdekes: mit válaszolnának a másik kérdéseire? Erre derül fény új rovatunk első részében, amelyben Molnár Piroska és Háy János interjúvolta meg egymást egy levelezés keretében.


Molnár Piroska Háy Jánostól

Egymás után jelennek meg a könyveid, sikerszériának tűnik az alkotói fázisod. Te is így éled meg?

Szeretek írni, ezért is nem lettem például bányász. Pedig izgalmas lehet a föld alatt dolgozni – még ha izzasztó is. Szimbolikusan az író is ezt csinálja: a felszín alatt vájkál. S ha az ember ezt csinálja 0–24-ben, akkor lesznek szövegek, és lesznek könyvek – és ha szerencséje van, akkor lesz olvasó is. Nekem most szerencsém van, mert olvassák azt, amit írok, de fontos, hogy kötelességem megírni, amit meg tudok, akkor is, ha nem kíséri figyelem. És akkor is azt kell írnom, amit én belülről fontosnak tartok, ha a közönség inkább másnak örülne.

Háy János Molnár Piroskától

Vajon miért lesz valaki művész? Amennyire ismerem az életed, külső erő nem kényszerített erre a pályára. Mikor gondoltad, hogy neked erre az útra kell lépned?

Drága János, első kérdésedre válaszolva, amióta tudom, hogy létezik ilyen foglalkozás, nekem csak a színészet járt a fejemben. Már négy-öt éves koromban is éreztem, hogy ez az egyetlen dolog, amit az életem során szívesen csinálnék. Persze nem gondoltam, hogy művész lennék – még talán magát a szót sem ismertem –, aztán annak rendje és módja szerint az érettségi után jelentkeztem a Színművészeti Főiskolára, ahová elsőre fel is vettek. Azóta igyekeztem eleget tenni az élet különféle kihívásainak. Jól tudom, hogy egy színésznek a lehető legtöbb emberi tulajdonság és érzelem birtokában kell lennie, hiszen éppen ezeket erősíti fel magában egy-egy szerep kapcsán. Nincs ebben semmi misztifikáció – legalábbis az én esetemben –, a többi már mondhatni, hogy kötelességérzet, azaz a vállalt feladat minél magasabb szintű teljesítése.

Hamu és Gyémánt

A Hamu és Gyémánt magazin tavaszi lapszáma április 19-től elérhető a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótólés digitális változatban is beszerezhető.

A figyelmetekbe ajánljuk