Új magányügyi minisztert neveztek ki Japánban

Noha nem ez az első, hogy magányminisztert neveznek ki, a magányosság problémája fokozódik Japánban.


Az Egyesült Királyság mellett Japán az egyetlen, ahol magányügyi minisztert neveztek ki. A magány óriási probléma Japánban, ám a világ többi részén is növekvő figyelmet igényel a téma.

A koronavírus-járvány egy éve tart, azóta küzdünk a bezártság hullámaival. Japánban az izoláció miatt megnőtt az öngyilkosságok száma. Az öngyilkosságok növekedése a nők és a diákok körében volt számottevő. Noha az országnak sikerült visszaszorítani a koronavírust, az öngyilkosságokra való tekintettel most új magányminisztert kellett kinevezni.

Korábban írtunk már arról, hogy a magány megváltoztatja az emberi agyat. A kutatások alapján továbbá a kapcsolatok hiánya megnöveli a gyulladásos folyamatokat a szervezetben és csökkenti a természetes immunválaszt. Annyira káros az emberek szervezetére, akár az alkoholizmus, de ennél is megdöbbentőbb, hogy kétszer olyan ártalmas, mint az elhízás.

Japánban annyira ismert a magány pusztító vírusa, hogy szavuk is van rá, ez a Hikikomori. A Hikikomori, amelyet gyakran "akut társadalmi visszahúzódásnak" fordítanak, az a jelenség, amikor az emberek hónapokig vagy évekig teljesen kivonulnak a társadalomból és modern remeték módjára élik életüket.

A felmérések alapján egymillió ember él így Japánban, emellett másfélmillió ember veszélyeztetett. A japánok 17 százaléka vallotta azt 2005-ben, hogy nem szokott másokkal találkozni, ez, más országokhoz képest, háromszor több ember magányos életmódját eredményezi.

Ám létezik egy másik jelenség is, Kodokushi, ezt a szót arra használják, amikor az idős emberek egyedül halnak meg és elszigeteltségük miatt egy ideig felfedezetlenek maradnak.

A japánok mindig is előnyben részesítették az egyedüllétet, gyakran az önállóság eszméjével tévesen kötve össze. Ez az amerikaiakra is igaz, annyira kiemelik az individualizmust, hogy ötből három amerikai már magányosnak érzi magát és ez növekvő tendenciát mutat. Egy 2017-es brit felmérésben továbbá több millió ember vallotta magát annyira magányosnak, hogy az már kihatott egészségére.

Japánban nemrég Tetsushi Sakamotot jelölték ki a magányügyi miniszter pozíciójára. Sakamoto máris bejelentette egy sürgősségi országos fórum tervét, melyen megvitatják a krízist és megoldásokat keresnek rá. Amellett, hogy külön munkacsoport foglalkozik a kérdéssel, különböző minisztériumok összehangolására lesz szükség.

Most, hogy a járványhelyzet miatt Japán óriási veszélynek van kitéve magányügyi szempontból, végre megkapja a probléma azt a komoly figyelmet, melyet érdemel.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk