Jurgen Klopp fistbumpol játékosával

A Liverpool Bajnokok Ligája és a Premier League győzelmében – alapvetően a látványos futballjuk kialakításában – komoly szerepe van egy adattudósnak, és az általa kidolgozott tudományos módszereknek.Ha a Liverpool játékára gondolunk Jürgen Klopp alatt, valószínűleg eszünkbe juthat a kontroll szó. Csapata próbál azonnali visszatámadással minél gyorsabban labdát szerezni labdavesztésnél. Magasan feltolt védelemmel próbálja gyakorlatilag megszállni az ellenfél területét, irányítása alatt tartva a játékot és folyamatosan nyomás alá helyezve ellenfelét. Ez persze félsiker, ha megvan a labda, passzok révén meg kell találni az üres réseket és területeket, ahol át lehet törni az ellenfél védelmét. Ebben pedig hatalmas szerepe van a Ian Graham sportigazgató által vezetett elemzőkből, asztrofizikusokból, adattudósokból és filozófusokból álló csapatnak. Graham egyébként maga is elméleti fizikus eredeti szakmája szerint.

Ennek a tudósokból álló csapatnak a tagja William Spearman, aki a Harvardon részecskefizikából szerzett doktori fokozatot a Higgs-Boson tömegét és szélességét vizsgálva. 2018 márciusa óta dolgozik a Liverpoolnál vezető adattudósként, matek és fizika alkalmazásával téve hatásosabbá a csapat játékát. Elsőre ez nagyon absztraktnak és elméletinek hangozhat, de az általa kidolgozott modell óriási segítség a gyakorlatban ahhoz, hogy a játékosok hatásosabban tudják kontrolálni a területeket a pályán. Módszerét használják meccs előtt, közben és után, sőt a lehetséges igazolásokhoz is óriási segítség.

A Premier League-ben egy halom kamera figyeli és követi a játékosok mozgását és a labdáét, ami nagyon fontos az adatgyűjtésben. Spearman a Voronoj-cella segítségül hívásával kiszámolta minden játékosnál, hogy milyen gyorsan képes elérni egy labdát leggyorsabb sebességben, belekalkulálva a szituációk kiszámíthatatlanságát is. A Hudl eszközével ezután már csak lemodellezik vizuálisan, hogy különböző szituációkban különböző játékosok mekkora területet hagynak üresen és zárnak le, abból kiindulva, hogy milyen gyorsan képesek elérni a labdát, ha egy adott területre passzolják.

Persze fontos ebben a passz gyorsasága is. Hosszú ívelésnél akár három másodpercet is igénybe vehet az, hogy a labda eljusson A pontból B pontba mondjuk, ez idő alatt pedig számtalan dolog változhat a szituációban. Átlagban egy másodperc, amíg egy játékos átveszi a labdát és irányítása alá vonja azt. Persze az is ki van számolva adatokból, hogy melyik játékosnak tűpontosan mennyi időbe kerül ez átlagban. Ehhez még hozzájön az úgynevezett gólszerzési lehetőség modell, ami a gólvonaltól számított távolságból százalékosan meg tudja mondani, mennyi esély van éppen a gólszerzésre. Mi több, azt is mutatja, milyen passzláncolat vezethet a legvalószínűbben gólhoz, a játékosok adataiból és pozíciójából tippelve.

A gyakorlatban ezt Klopp valós időben tudja követni egy tabletről, aminek használata már a 2018-as világbajnokság óta engedélyezett. Ugyan az adatok feldolgozásának sebessége miatt csak hét perccel később kap információt arról, ami valós időben történik a pályán, mégis óriási segítség ez egy menedzsernek. A gyors elemzéssel követni tudja, hogyan válik a leggyakrabban sebezhetővé a meccs folyamán csapata, illetve hogyan tud legtöbbször helyzetet kialakítani. Meg lehet ugyanis mondani, milyen szituációk vezettek a leggyakrabban gólhelyzethez az ellenfélnél és a Poolnál is, így mit érdemes csinálni ezek növelésé, illetve redukciója érdekében.

Ehhez persze szükség van arra, hogy az adatelemzők folyamatosan gyűjtsék és monitorozzák az ellenfél játékosainak az adatait is 3-4 szezonig visszamenőleg. Éppen ezért viszont nagyon hasznos módszer a megfigyelt átigazolási célpontok szempontjából is. A modell segítségével ugyanis pontosabb képet tudnak kapni, hogy melyik játékos mennyire fog illeszkedni a konkrét taktikába és stílusba fejlődési ívét és trendjeit figyelembe véve. Képességei alapján a begyűjtött adatok segítségével meg tudják pontosabban tippelni, hogy mennyire tud hasznos lenni az adott szisztémában. Így kijelenthetjük, hogy a Liverpool sikereiben ugyanolyan fontos szerepe van Spearmannek, mint Kloppnak, vagy éppen Salah-nak vagy van Dijknak.

(A cikk Simon Austin Training Ground Guruba írt kiváló munkája nélkül nem jöhetett volna létre.)

A figyelmetekbe ajánljuk