cristiano ronaldo
Getty Images
Cristiano Ronaldo

Egy matematikus kiszámolta, ki a valaha volt legjobb focista

Tom Crawfold, az Oxfordi Egyetem matematikusa nem kevesebbet állít, mint hogy eredménye lezárta a futballrajongók legrégebbi vitáját.

Crawfold egy egyedi algoritmus segítségével a játékosok klubjukban és a válogatottjukban elért teljesítményét vette figyelembe. A korszakos sztárokat hét pont alapján hasonlította össze az algoritmus, de ahhoz, hogy a listán szerepelhessenek, legalább két aranylabdát kellett szerezniük, vagy 1956 előtt – az aranylabda előtt – kellet komoly nemzetközi sikereket elérniük a játékosoknak.

Így maradt a listán Cristiano Ronaldo, Messi, Pele, Maradona, Marco van Basten, Johan Cruyff, Puskás, Di Stefano, Michel Platini és a brazil Ronaldo.

Az algoritmus a következő 7 kategóriát vette figyelembe:

  1. A klubsikerek összevetése, figyelembe véve a bajnokságok erősségét az UEFA együtthatójával.
  2. A válogatottban elért sikerek, amelyek alapján 150 pont járt a világbajnokságért, 100 az Európa-bajnokságért és 100 a Copa Americáért, illetve a gólkirályi címért extra pontok jártak.
  3. A klubcsapatban szerzett gólok
  4. A válogatottban szerzett gólok
  5. Az Aranylabdán elért szavazatok (itt a győztes szavazatait elosztották az első három játékos összes szavazatával, majd megszorozták százzal, hogy százalékot vonjanak).
  6. Egyéni rekordok
  7. „Z faktor szezonok" vagy „matematikailag kiemelkedő szezonok", ahol a játékosok góljai kellettek a csapatuk sikereihez.

LiveScore

Ezek alapján Cristiano Ronaldo – aki a hét kategória mindegyikében kiemelkedően szerepelt – lett minden idők legjobb focistája.

Jó hír viszont, hogy Puskás Ferenc az előkelő negyedik helyen végzett – a harmadik kategóriát meg is nyerte a 629 meccsen elért 625 góljával.

(Daily Mail)


A figyelmetekbe ajánljuk