Látványos holdfogyatkozás lesz novemberben – mutatjuk, hol és mikor!

Látványos holdfogyatkozás lesz novemberben – mutatjuk, hol és mikor!

Ez lesz a leghosszabb részleges holdfogyatkozás közel 600 év után.


November 19-én részleges holdfogyatkozással jutalmazzák a türelmes égi megfigyelőket, akik egy finoman változó Holdat láthatnak. Egy kihagyhatatlan esemény, mivel ez az év utolsó holdfogyatkozása. A Hold akár vöröses árnyalatot is ölthet.

Holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Föld árnyékába kerül. Ebben az esetben a részleges napfogyatkozás fázisa 3 óra 28 perc 24 másodpercig, a teljes napfogyatkozás pedig 6 óra 1 percig tart, így az indianai Holcomb Csillagvizsgáló szerint 580 év után ez lesz a leghosszabb részleges napfogyatkozás.

A maximális fogyatkozáskor a Hold arcát 97%-ban a Föld árnyékának legmélyebb része fogja eltakarni, és valószínűleg mélyvörösre fog színeződni. A novemberi teliholdat hagyományosan hód-holdként ismerik, mivel a hódok készülnek a télre, innen ered az e havi esemény hód-hold-fogyatkozás beceneve.

A jelenség látható lesz Amerikában, Ázsia nagy részén, illetve Európa és Nyugat-Afrika egyes részein. S mivel rendkívül hosszú lesz, feltehetőleg mindenkinek lehetősége lesz megfigyelni, akit érdekel.

(Space)


A figyelmetekbe ajánljuk