Mit takar pontosan a Fermi-paradoxon?

A Fermi-paradoxon egy olyan ellentmondás, miszerint már fel kellett volna fedeznünk a földönkívüli életet, de még sincs bizonyítékunk rá. Enrico Fermi Nobel-díjas tudós felfedezése egy 1950-es ebéd alatti beszélgetésből indult ki. A Los Alamos Nemzeti Laboratórium kollégáival Fermi a The New Yorker rajzfilmet vitatta meg. A rajzfilm a rengeteg UFO észlelést kommentálja. A tudós kiszámolta, hogy ha létezik a mienket megközelítő technológia az univerzumban, akkor annak használói már meg kellett volna látogassanak bennünket.

Egy amerikai asztronómus, Frank Drake Fermihez hasonlóan a földönkívüli létet kutatva számításokba kezdett. Nevéhez fűződik a Drake-formula, amely a földi életen kívüli lehetséges élet statisztikai változóit térképezi fel, ilyenek a lakható bolygók száma, az élet kifejlődésének esélye, az intelligens civilizációk megléte, valamint ezek potenciális kihalása is. A formulát lehet optimista, de pesszimista módon is használni. Az optimista számolások alapján Carl Sagan arra jutott, hogy a Tejútrendszerben egymillió kommunikációra képes civilizáció is létezhet.

A Fermi-paradoxon és Drake-formula óta eltelt fél évszázadban a következő lehetséges válaszok fogalmazódtak meg a földönkívüli élettel kapcsolatban:

  • Túlértékeljük az intelligens élet elterjedtségét az Univerzumban
  • Túlbecsüljük bármilyen életforma vágyát arra vonatkozólag, hogy szívesen kommunikálna velünk
  • Az információ, amit keresünk, detektálható, csak olyan formában, hogy mi nem látjuk és nem értjük
  • Az emberek érkeztek elsőként a világegyetembe, tehát mi lennénk az első valaha élt első civilizáció

Forrás: Sciencealert

Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk