Látványos gyűrűs napfogyatkozás várható – mutatjuk, hol és mikor!
Shutterstock

Látványos gyűrűs napfogyatkozás várható – mutatjuk, hol és mikor!

A Hold árnyéka 2023. október 14-én egy gyűrűs napfogyatkozás, 2024. április 8-án pedig egy teljes napfogyatkozás során keresztezi majd az Egyesült Államok határait.


Aki a gyűrűs napfogyatkozás útvonalán tartózkodik, Oregontól Texasig, annak esélye lesz látni a különös jelenséget, ha tiszta az égbolt. Azok pedig, akik a teljes napfogyatkozás vonalában élnek, Texastól Maine-ig, lehetőségük lesz teljes napfogyatkozást látni, természetesen ha az időjárás engedi.

A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong.

Ez is érdekelhet: Hónapokig tartó világosság után 2 percre sötétségbe borul az Antarktisz

A lentebb látható képen, a kontinensen átívelő sötét pályák mutatják, hogy hol kell tartózkodniuk a megfigyelőknek ahhoz, hogy láthassák a tűzgyűrűt, amikor a Hold a Nap külső peremét kivéve teljesen eltakarja a csillagot. Ezeken az útvonalakon kívül a térkép azt is megmutatja, hogy hol és mennyire fogja kitakarni a Napot a Hold.

A csillagászok pedig arra figyelmeztetnek, hogy a jelenséget csak szaküzletekben vásárolt eszközökkel lehet megfigyelni, a házi megoldások látáskárosodást okozhatnak.

(NASA)

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk