Antarktisz éjszaka

Hónapokig tartó világosság után 2 percre sötétségbe borul az Antarktisz

Utána megint hónapokig tartó világosság következik.

Október óta nem ment le a Nap az Antarktiszon. A Föld legdélebbi kontinensén jelenleg hosszú nyári napok vannak, amelyek október közepétől egészen április elejéig fognak tartanak.

Egyetlen kivétel lesz, december 4-e: szombaton sötétség söpör végig az Antarktisz nyugati jegén, mivel a Hold közvetlenül a Nap előtt halad majd el, eltakarva annak fényét, ezzel teljes napfogyatkozást előidézve

Az útvonal mentén fekvő területeken csaknem 2 perc sötétség lesz az egyébként hónapokig tartó nappali fényben.

Eközben Dél-Amerika, Afrika, Ausztrália és Új-Zéland déli csücskében csekély mértékű részleges napfogyatkozás lesz. Dél-Amerikában és Afrikában kora reggel, Ausztráliában és Új-Zélandon pedig napnyugtakor.

Az Antarktiszon kívül azért nem kell látványos égi jelenségre számítani: ha nem tudnánk, észre sem vennénk, hogy napfogyatkozás van ezeken a területeken. A napfény változását csak akkor vennénk észre, ha a Nap legalább 80 százaléka lenne eltakarva. A fenti területeken a Hold inkább csak megcsókolja a csillagot, és maximum 11%-a lesz eltakarva (Ausztráliában, Hobart városában).

A Földön az egyetlen hely, ahol a teljes napfogyatkozás látható lesz, az Antarktisz.

A napfogyatkozáshoz a Föld, a Hold és a Nap némileg ritka együttállása szükséges. Amikor ezek pontosan egy vonalban vannak, a Hold megakadályozza, hogy a Nap fénye elérje a Földet. Napfogyatkozáskor a Hold árnyékot vet a Földre.

A Hold árnyéka nem elég nagy ahhoz, hogy befedje az egész bolygót, ezért az árnyék mindig egy bizonyos területre korlátozódik. Ez a terület azért változik a napfogyatkozás során, mert a Hold állandóan forog a Föld körül, a Föld pedig folyamatosan forog a tengelye körül, miközben a Nap körül kering – magyarázza a NASA.

Külön érdekesség, hogy az utolsó teljes napfogyatkozás 2003. november 23-án, azaz pontosan 18 évvel és 11 nappal 2021. december 4-e előtt történt. A következő teljes napfogyatkozás 2039. december 15-én lesz, ami pontosan 18 évvel és 11 nappal 2021. december 4-e után lesz.

A csillagászok már az ókori babiloni idők óta tudják, hogy a napfogyatkozások ciklusosan ismétlődnek. Ezt a 6585,3 napos – vagyis 18 év, 11 nap és 8 óra – ciklust Saros-ciklusnak nevezik.


A figyelmetekbe ajánljuk