Napfogyatkozás

A teljes napfogyatkozás december 4-én, hajnalban kezdődik, azonban messzire kell utaznia annak, aki látni akarja: egészen az Antarktiszig.


Sajnos még a részleges napfogyatkozást sem láthatod, hacsak nem Dél-Amerika legdélebbi részén, Afrikában, Ausztráliában vagy Új-Zélandon élsz.

Mi okozza a napfogyatkozást?

A napfogyatkozáshoz a Föld, a Hold és a Nap némileg ritka együttállása szükséges. Amikor ezek pontosan egy vonalban vannak, a Hold megakadályozza, hogy a Nap fénye elérje a Földet. Napfogyatkozáskor a Hold árnyékot vet a Földre.

A Hold árnyéka nem elég nagy ahhoz, hogy befedje az egész bolygót, ezért az árnyék mindig egy bizonyos területre korlátozódik. Ez a terület azért változik a napfogyatkozás során, mert a Hold állandóan forog a Föld körül, a Föld pedig folyamatosan forog a tengelye körül, miközben a Nap körül kering – magyarázza a NASA.

Napfogyatkozáskor a Hold két árnyékot vet a Földre. Az első árnyék, az úgynevezett félárnyék, egyre nagyobb lesz, ahogy eléri a Földet. A félárnyékban élők részleges napfogyatkozást látnak. A másik árnyék, az úgynevezett umbra, a Hold árnyékának sötét közepe. A Földhöz közeledve egyre kisebb lesz. Az umbrában tartózkodók teljes napfogyatkozást látnak.

A december 4-i napfogyatkozás

A legnagyobb napfogyatkozás pillanatára – vagyis a teljes napfogyatkozásra – 2021. december 4-én, koordinált világidő (UTC) szerint 5:29-kor kerül sor. Ez magyar idő szerint 6:29-et jelent.

A Földön az egyetlen hely, ahol a teljes napfogyatkozást láthatod, az Antarktisz. Ausztrália déli részén, Afrikában és Dél-Amerikában, valamint a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceán déli részein viszont részleges napfogyatkozás lesz látható. Így például az ausztráliai Melbourne-ben és a dél-afrikai Fokvárosban élő csillagászok is megfigyelhetik az eseményt.

Érdekességek a napfogyatkozásokról

Külön érdekesség, hogy az utolsó teljes napfogyatkozás 2003. november 23-án, azaz pontosan 18 évvel és 11 nappal 2021. december 4-e előtt történt. A következő teljes napfogyatkozás 2039. december 15-én lesz, ami pontosan 18 évvel és 11 nappal 2021. december 4-e után lesz.

A csillagászok már az ókori babiloni idők óta tudják, hogy a napfogyatkozások ciklusosan ismétlődnek. Ezt a 6585,3 napos – vagyis 18 év, 11 nap és 8 óra – ciklust Saros-ciklusnak nevezik.


Forrás: Travel Awaits

A figyelmetekbe ajánljuk