vérhold Kínában 2022. június 14-én
Fotó: Getty Images/Fred Lee

Vérhold tűnik fel holnap az éjszakai égbolton − 2025-ig az utolsó

2022-ben számos látványos égi megfigyelésben volt részünk, november 8-án pedig jön az utolsó teljes holdfogyatkozás közel három évre előretekintve. De sajnos ez a mi helyzetünkön nem változtat.A telihold furcsa vöröses árnyalata miatt "vérholdként" is ismert teljes holdfogyatkozás fantasztikus lehetőség az egész család számára egy látványos csillagászati jelenséget megfigyelésére – ráadásul távcső vagy különleges felszerelés nélkül is látható lesz.

Ez is érdekelhet: Csodálatos fotó készült a vérholdról

A következő teljes holdfogyatkozásra csak 2025. március 13-14-én kerül sor, helyszíntől függően. Teljes holdfogyatkozás akkor következik be, amikor a Föld a Nap és a Hold között halad el, árnyékát a Holdra vetve. Bár a közvetlen napfényt teljesen elzárja, a Föld légköre eléggé átlátszó ahhoz, hogy némi fény mégis átjusson a Holdra.

Ez a fény azonban megtörik, ami azt jelenti, hogy a rövidebb kék hullámhosszú fényt jobban szórja, mint a hosszabb vöröset, így az árnyék kísérteties, vörös foltokkal tarkított ragyogást kölcsönöz a Holdnak. Innen ered a „vérhold" elnevezés.

Ez a légköri szóródás ugyanaz a jelenség, mint ami miatt a napfelkelték és napnyugták is vörösesnek tűnnek. A 2022. november 8-án bekövetkező teljes holdfogyatkozás 1 óra 25 percig tart, tehát bőven lesz ideje kimenni a szabadba azoknak akik élőben nézhetik, ahogy a saját bolygónk árnyéka által hátborzongatóan vörös színbe borul a „vérhold".

Témába vág: Ritka látvány: fantasztikusan nézett ki a Tejút a holdfogyatkozás alatt

v\u00e9rhold Bangkok felett 2018. janu\u00e1r 31-\u00e9n

Fotó: Shutterstock


A jelenség a világ nagy része számára látható lesz − Ausztrália, Új-Zéland és Ázsia legtöbb részén, Észak-Amerika és Dél-Amerika egyes részein, Észak- és Kelet-Európában, a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceánon, az Északi-sarkvidéken és az Antarktiszon. Sajnos Magyarország most nem tartozik most a szerencsések közé, de online mi is követhetjük az eseményt: a Los Angeles-i Griffith Obszervatórium, a TimeandDate és az olaszországi székhelyű Virtual Telescope Project is kínál élő közvetítést.

Ezúttal a szerencséseknek egy bónusz is adódik: az Uránusz is megjelenik, de csak távcsővel lesz látható. A közelebbi bolygók, mint a Jupiter és a Szaturnusz is felbukkannak majd a vérhold felett.

Még ha online is követjük a holdfogyatkozást, úgy is átérezhetjük, milyen kicsik vagyunk, ugyanakkor mennyire kapcsolódunk a kozmoszhoz.

Forrás: Science Alert


A figyelmetekbe ajánljuk