Ezek a laboratóriumban tenyésztett agyak emberi léptékben fejlődnek

Ezek a laboratóriumban tenyésztett agyak emberi léptékben fejlődnek

Húsz hónapnyi sejttenyésztés után a kutatók azt találták, hogy a laboratóriumban növekvő agyak egy magzatéhoz hasonló ütemben indultak növekedésnek.


A tudósok egy ideje már elkezdték edényekben növeszteni a természetes emberi sejtekhez hasonlító sejtkultúrákat, de az ilyen kutatásokat eddig olyan aggodalmak övezték, melyek szerint soha nem érjük el a méhen belüli fejlődés mértékét. Nemrég az UCLA és a Stanford tudósai genetikailag elemeztek 20 hónap alatt érlelt, csészében termesztett agyi organoidot. Arra jutottak, hogy közel azonos ütemben növekedtek a sejtek egy csecsemő agysejtjeivel.

Mik azok az organoidok? Olyan szövetkultúrák, melyek emberi embrionális őssejtekből állnak. Bőrsejtekből vagy vérsejtekből kivont őssejtként (IPS) indulnak, mielőtt átprogramoznák őket, hogy visszatérjenek egy embrionális állapotba. Innentől kezdve olyan vegyi anyagoknak vannak kitéve, melyek révén egy adott emberi sejttípusként kezdenek el viselkedni.

Az említett tanulmány esetében a vegyi anyagok agyi organoidokká váltak, tehát önmaguk által szervezett 3D-s sejtstruktúrákká. Ezek úgy viselkednek, mint a természetes emberi agysejtek. Ám a tenyésztett sejtstruktúrák sosem nőnek teljes agyakká.

Az organoidok által a kutatók számára lehetőség nyílna az ember biológiai folyamatainak jóindulatú módon történő megfigyelésére. Az emberi sejtek és szervek betegségének kialakulását, annak szakaszosan történő előrehaladását és a gyógyszeres kezelésre adott reagálást is meg lehetne figyelni anélkül, hogy emberi vagy állati kísérleti alanyokat vonnának be. Ez forradalmasítaná a tudományt.

Az agyi organoidok esetében a kutatók azt remélik, hogy segítségükkel feltárhatóvá válnának a neurológiai és fejlődési rendellenességek, köztük az epilepszia, az autizmus és a szkizofrénia titkaira is fény derülhetne.

Ez az első olyan kutatás, ami ígéretes eredményt mutat. Talán a tudomány megújulása közelebb van, mint hinnénk.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk