A kutyák valóban éreznek bűnbánatot?

A kutyák valóban éreznek bűnbánatot?

Ha van kutyád valószínűleg veled is előfordult már, hogy jól megdorgáltad négylábú társadat, majd ő a föld alá süllyedve „elszégyellte" magát. Ez a viselkedés azonban tényleg a bűnbánat jele a kutyákon?


Csupán pár órára hagytad otthon a kutyusod, ám, amire hazaérsz mindent szétszedve, szétrágva találsz, a kedvenc cipőd pedig darabokban hever a szőnyegen. Az ebek ilyenkor persze behúzzák fülüket-farkukat, és azt hihetjük, hogy lelkiismeretfurdalás gyötri őket a vétkeik miatt. A szakemberek azonban úgy vélik ez nem ennyire egyértelmű.

Nem árt tudni, hogy bár hosszú évek óta próbálják vizsgálni, az állati érzelmek kutatása még igencsak gyerekcipőben jár, hiszen nagyon nehéz objektív mérőeszközök segítségével vizsgálni az érzelmeket. Az emberi érzelmek kutatása sokkal egyszerűbb. Az emberek el tudják mondani, hogy éppen mit éreznek, ezzel szemben az állatok sajnos nem.

Unsplash / Charles Deluvio

Az eddig ismert, állati érzelmeket vizsgáló kutatásokban az emberek számoltak be a kutyájuk viselkedéséről, akik viszont a saját érzelmeik alapján következtethettek az állatéra. Ezért elképzelhető, hogy a saját érzelmeinket vetítjük ki a kutyánkra még akkor is, ha azt az eb egyáltalán nem úgy élte meg.

Hasonló következtetésre jutott a téma egyik legnagyobb szaktekintélyének tartott személye, Alexandra Horowitz, a Columbia Egyetemhez tartozó Barnard College pszichológus egyetemi tanára is. Horowitz 2009-es tanulmánya szerint az állatok bűnbánó viselkedése általában megegyezik a szidalmazás és büntetés során mutatott testbeszédükkel. Ez a reakció pedig csupán a félelem megnyilvánulása. Tehát a kutyák bűnbánónak vélt tekintete nem a bocsánatkérés jele, hanem sokkal inkább az ijedtségé.

(kutyaetologia.elte.hu)

A figyelmetekbe ajánljuk