A koronavírustól hánynak a kutyák
white and brown long coated small dog wearing blue and white polka dot shirt

A koronavírustól hánynak a kutyák

Egy újfajta verziója a koronavírusnak a kutyákat fertőzi és betegek lesznek tőle.


2019-ben egy rejtélyes járvány terjedt Nagy-Britanniában, ami kutyákra volt elsősorban veszélyes. Az állatok többnyire rosszul voltak és hánytak tőle, ugyanakkor nem tudták pontosan, mitől lehet. A kutatók arra jutottak, hogy ez a koronavírus egy újabb verziója, ami a kutyákra a legártalmasabb.

Olyan szempontból megnyugodhatunk, hogy ez nem a Covid-19 egy mutációja, hanem a koronavírus család egy másik vírusa, ami nem áll kapcsolatban azzal, ami világjárvánnyá alakult végül. Ugyanakkor azok, akiknek kedvenceit érintette ez a betegség, kérdőívet töltöttek ki, amiket megvizsgáltak, hogy többet megtudjunk az állatok közti fertőződésről. Az eredmény alapján a hím kutyák közt terjed a leginkább egy betegség.

Egyelőre nem kell nagyon tartani ettől a fajtájától a koronavírusnak, a fertőzött kutyák 99%-a túlélte ugyanis a fertőzést. Emberre pedig nem terjed egyáltalán az eddig vizsgált esetek alapján. Ugyanakkor arra kérték azokat a gazdikat, akik olyan helyen élnek, amik érintettek a járványban, hogy minél kevesebbet érintkezzen kedvencük más állatokkal egy ideig.

(Forrás: Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk