A kutyák mégsem értenek annyira minket

Korábban már bebizonyították, hogy a kutyák megértik szavainkat, és azt is, ahogyan ejtjük őket. Az ELTE új kutatásában – amiről korábban már mi is beszámoltunk itt és itt – viszont arra derült fény, hogy több a homály a kutyák fejében, mint hittük.


Az új kutatás alapján a kutyák hasonlóan hangzó szavaink között nem értik a különbséget.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem kutatói szerint

„Amíg a kutyáknak kiváló képességeik vannak a szociális kogníció és kommunikáció terén, azon szavak száma, melyeket képesek felismerni, nagyon alacsony marad."

A Tudományegyetem munkatársai 40 kutyát vizsgáltak EEG (elektroenkefalográfia, idegsejtek elektromos aktivitását méri) készülékkel. Az agyi aktivitás mérése alatt az etológusok háromféle szót mondtak az ebeknek: egy értelmes szót, egy, az értelmesre hasonlító értelmetlen szót, valamint egy hangzásban ezektől távol álló, szintén jelentés nélkülit. Noha csak 17 állat eredményeit tudták kiértékelni, arra jutottak, hogy a kutyák egyértelmű különbséget érzékeltek a nem hasonló szavak között, a hasonló szavakra viszont ugyanúgy reagálnak. Ha tehát azt mondanánk a kutyánknak, hogy „Állj le", lehet, hogy leülne, mert nem áll olyan távol hangzásban ez a két kifejezés.

Az etológusok úgy vélik, a kutatás arról árulkodik, hogy mire figyelnek igazán házikedvenceink. Egy egy-két éves gyermek hasonló módon téveszt szavakat, de később megtanulja a fonetikai különbségeket. A kutyák esetében ez a tanulás valamiért elmarad, a szavak részleteire később sem figyelnek oda.

Az alábbi videóban az ELTE etológusai feltárják a kutatás hátterét:

Forrás: ScienceAlert

A figyelmetekbe ajánljuk