Károly király.
Getty Images

Károly a csúcstartó, de ki jön utána? 5 walesi herceg, aki évtizedekig várt arra, hogy király legyen

Mivel Károly király 70 éven keresztül volt walesi herceg, ezért messze ő töltötte a legtöbb időt az első számú trónörökösi pozícióban. De mégis kik következnek utána a rangsorban? Az alábbi cikkben a Károly utáni öt leghosszabb ideig walesi hercegként szolgáló személyt mutatjuk be!


5. Frigyes Lajos, II. György fia – 23 évig walesi herceg

II. György és legidősebb fia nem szívlelték egymást, mivel folyton vitatkoztak a pénz és a politika miatt.

Frigyes Lajos a zene és a krikett iránti szerelme kitörölhetetlen nyomot hagyott a brit kultúrában. A walesi herceg például olyannyira imádta a zenét, hogy 1733-ban saját operatársulatot alapított.

A walesi herceg a krikett korai támogatója is volt, és bőven lehet, hogy pont ez okozta a vesztét, mivel 1749-ben meccs közben eltalálta egy krikettlabda. A korabeli leírások szerint az ütésnek köze lehetett ahhoz a tüdőtályoghoz, amely 1751-ben megölte az örököst. Amikor II. György 1760-ban meghalt, Frigyes Lajos legidősebb fia lépett trónra III. György néven.

4. VIII. Eduárd – 25 évig walesi herceg

Bettmann via Getty Images

V. György legidősebb fia leginkább arról ismert, hogy ő az egyetlen brit uralkodó, aki önként mondott le a trónról, mivel a kétszeresen elvált amerikai hölgyet, Wallis Simpsont akarta elvenni feleségül – ezt pedig a szabályok szigorúan tiltották.

Érdemes megemlíteni, hogy mint walesi herceg ő volt az első brit királyi személy, aki repülőgépen utazott. Miután azonban megtudta, hogy trónörököse 1918-ban Olaszországba repült, V. György megpróbálta eltiltani a herceget a repkedéstől.

A lemondás után Eduárd lett Windsor hercege, öccse pedig VI. György. Eduárd végül 1937-ben feleségül vette Simpsont, és 1972-ben halt meg.

Ez is érdekelhet: A 6 leghíresebb szerető, aki óriási nyomot hagyott a történelemben

3. Eduárd herceg, III. Eduárd fia – 33 évig walesi herceg

A 14. századi trónörökös – akit később a Fekete Hercegnek neveztek – olyan hagyományokat indított el, amelyeket a brit monarchia a mai napig őriz.

A walesi herceg több csatát is megnyert, mivel a családja abban az időben igényt tartott a francia trónra.

A mondák szerint Eduárd egy nagy, kissé torz vörös drágakövet kapott az egyik szövetségesétől, Pedrótól a Kegyetlentől, Kasztília és León királyától, miután 1367-ben megnyerte a nájerai csatát. Úgy vélik, hogy ez ugyanaz a vörös spinell, amelyet a Fekete Herceg rubinjaként ismertek, és amely a brit birodalmi államkoronát díszíti. Emellett alapító tagja volt a Hagyományőrző Rendnek, a lovagok azon elit csoportjának, amelyet III. Eduárd hozott létre 1348-ban.

Eduárd történetéről azonban sok konkrétumot nem lehet tudni. Az 1376-ban bekövetkezett halálához vezető hosszan tartó betegség oka, valamint a beceneve mögötti történet továbbra is vitatott.

2. IV. György – 58 évig walesi hercege

Kean Collection/Getty Images

III. György legidősebb fiának hírneve enyhén szólva sem volt túl fényes, mivel meggondolatlanul költekezett kedvenc elfoglaltságaira – ivásra, szerencsejátékra és hölgyekre. A walesi herceg vonakodva beleegyezett, hogy feleségül vegyen egy számára antipatikus német hercegnőt csak azért, hogy a parlament kifizesse az egyre növekvő adósságait.

A hercegnek azonban nemcsak negatív tulajdonságai voltak: az építészet iránt szerelme például oda vezetett, hogy a tengerparti Brighton városának fejlődésében óriási szerepe volt.

III. György egyre súlyosabb elmebetegségei miatt 1811-ben a walesi herceget apja helyettesítésére régenshercegnek nevezték ki, és 1820-ban IV. Györgyként lépett trónra. A király egyetlen gyermeke, Sarolta azonban a szülésekor elhunyt, így az 1830-ban bekövetkezett halálakor György bátyja, IV. Vilmos lett az uralkodó

1. VII. Eduárd – 59 évig walesi herceg

Viktória királynő legidősebb fia, Albert Eduárd, más néven Bertie, kifejezetten rossz kapcsolatot ápolt édesanyjával és apjával, Albert herceggel. Úgy gondolták, hogy fiuk lusta és engedékeny, és nem szívesen bíztak Bertie-re semmifajta felelősséget.

A problémás magatartása miatt szülei 1860-ban két hónapos körútra küldték a 18 éves herceget a brit-kanadai gyarmatokra és az Egyesült Államokba. Külön érdekesség, hogy ez volt az első brit királyi körút Észak-Amerikában.

Bertie mindenhol nagy sikert aratott, ahol csak járt. Útitervében szerepelt a Szent Lőrinc folyón átívelő új Viktória-híd megnyitása Montrealban, valamint Új-Fundland, Új-Brunswick, Eduárd herceg-sziget és Új-Skócia meglátogatása.

Viktória 1901-ben bekövetkezett halálakor Bertie VII. Eduárd néven lépett a trónra, és végül 1910-ben halt meg.

Forrás: Mental Floss

A figyelmetekbe ajánljuk