hasfelmetsző jack rejtélye london

4 történelmi rejtély, amit valószínűleg soha nem fognak megoldani

Léteznek olyan történelmi rejtélyek, amelyek talán soha nem oldódnak meg. Néha azért, mert a vonatkozó ásatási anyag elveszett, vagy egy régészeti lelőhelyet elpusztítottak. Máskor pedig azért, mert új bizonyítékok nincsenek, vagy ha akadnak is, túlságosan homályosak ahhoz, hogy a tudósok megoldják őket.


Ki volt a Hasfelmetsző Jack?

A Hasfelmetsző Jack 1888-ban tartotta rettegésben London utcáit. A Hasfelmetsző valódi kilétét soha nem sikerült kideríteni, és ő volt az első számú gyanúsított „a Pinchin utcai torzó” néven ismert brutális ügyben, amikor egy azonosítatlan nőre bukkantak fej és lábak nélkül.

A rendőrségnek számos levelet küldtek, amelyeket állítólag a Hasfelmetsző írt, és amelyekben gúnyolódtak a rendőrök Hasfelmetsző felkutatására tett erőfeszítésein. Ám, hogy ezek közül bármelyiket valóban a Hasfelmetsző írta-e, arról a szakértők vitatkoznak.

Az évtizedek során több tucat embert hoztak fel lehetséges jelöltként. John Morris 2012-es könyvében, a Jack the Ripper:The Hand Of A Womanben azt állítja, hogy egy Lizzie Williams nevű nő lehetett a gyilkos, bár a szakértők ezt kétségbe vonják.

Ez is érdekelhet: II. Erzsébet száguldozik, míg Sztálin photoshoppol – tények a történelem leghíresebb alakjairól

Mikor született Jézus?

Bár napjainkban a keresztények december 25-én ünneplik Jézus születését, nagy valószínűséggel nem ezen a napon született. A december 25-i dátumot talán azért választották, mert időben közel esik a Szaturnáliához, egy római fesztiválhoz, amely Szaturnusz istent ünnepelte. A legkorábbi feljegyzések, amelyek szerint december 25. Jézus születésnapja, a Kr. u. IV. századból származnak, több mint 300 évvel a születése után.

Az ókori feljegyzések szerint a korai keresztények soha nem tudtak megegyezni Jézus születésének időpontjában, és még ma is sok ortodox keresztény január 6-án vagy 7-én ünnepli Jézus születésnapját. Így nem valószínű, hogy Jézus születésének dátumát valaha is megtudjuk. Sőt, még a pontos évszám sem biztos, bár a tudósok általában egyetértenek abban, hogy valamikor i. e. 4 körül lehetett.

Hol van Kleopátra sírja?

Az ókori írók azt állítják, hogy VII. Kleopátrát és szeretőjét, Marcus Antoniust Kr. e. 30-ban bekövetkezett haláluk után együtt temették el egy sírba. Az író, Plutarkhosz (Kr. e. 45-120) írásai alapján a sír az ókori egyiptomi istennő, Ízisz templomának közelében egy magas és gyönyörű emlékmű volt, amely aranyból, ezüstből, smaragdból, gyöngyökből, ébenfából és elefántcsontból készült kincseket tartalmazott.

A sír helye azonban továbbra is rejtély. 2010-ben Zahi Hawass, Egyiptom korábbi kulturális miniszter helyettes ásatásokat végzett egy Alexandria melletti, ma Taposiris Magna nevű helyszínen, ahol számos nyughely található, amelyek a VII. Kleopátra egyiptomi uralkodásának idejéből származnak. Sajnos a számos érdekes régészeti felfedezés során, a fáraónő kriptáját nem találták.

A régészek megjegyezték, hogy ha Kleopátra sírja meg is maradt, az erősen kifosztott és azonosíthatatlan lehet.

Hol van Szent Grál?

A Szent Grál, a kehely, amelyből Jézus a keresztre feszítése előtti utolsó vacsorán ivott tanítványaival, soha nem került elő, és szinte biztos, hogy soha nem is fog. Valójában egészen a középkorig nem is övezte nagy érdeklődés, miután az Artúr király történetének néhány írója úgy írta le a Szent Grál keresését, mint egy olyan küldetést, amelyre Artúr király és lovagjai vállalkoztak.

Bár az is kérdéses, hogy Artúr király valójában létezett.

Nincsenek komoly tudományos kísérletek és próbálkozások a Szent Grál megtalálására, bár továbbra is népszerű legenda, és olyan filmekben is felhasználták, mint az 1989-es Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, ahol Indiana Jones gyógyítására használták, miután a nácik meglőtték.

A figyelmetekbe ajánljuk