saturnalia

Szex, részegség és gyilkosság? –  avagy meghökkentő tények a karácsonyról

Következzen a szeret ünnepéről néhány érdekes tény!


A karácsony 1836-ig illegális volt az Egyesült Államokban

Akár hiszed, akár nem, a karácsonyt 260 évig kriminalizálták az USA-ban, mivel pogány ünnepnek tartották. Anglia 1647-től 12 évre betiltotta a karácsonyt. Ezt a tilalmat később feloldották, de a Massachusetts-öböl kolónián 1660-ig megtartották. Alabama volt az első amerikai állam, amely 1836-ban legalizálta a karácsonyt. Oklahoma pedig az utolsó 1907-ben, annak ellenére, hogy az USA már 1870-ben szövetségi ünneppé nyilvánította a karácsonyt.

Nem volt mindig „​Merry Christmas"

1932-es képeslap

commons.wikimedia.org

A Boldog karácsonyt (Merry Christmas) kifejezést a 16. századi We Wish You a Merry Christmas című világi angol éneknek, és az első kereskedelmi karácsonyi üdvözlőlapnak köszönhetően vált népszerűvé, amelyet 1843-ban készítettek Angliában. A 19. század végén azonban Nagy-Britanniában és Írországban a Happy Christmas alternatívát részesítették előnyben.

Ennek egyik oka az lehetett, hogy a puritán viktoriánus középosztály el akarta választani a karácsonyi ünnepségek gondolatát a nyilvános zabolátlanságtól, mivel a vidám (merry) a részegséget is jelentette akkoriban.

A norvégok novemberben csak az adó felét fizetik

Ez röviden annyit tesz, hogy a hónapban a szokásos összeg felét adóztatják. Mivel a legtöbb munkáltató a következő hónap közepe táján fizeti ki a munkavállalók bérét, ez azt jelenti, hogy a pluszpénz közvetlenül karácsony előtt érkezik. Az adókedvezmény lényege, hogy a norvégok karácsonya vidámabb legyen.

Szex, részegség és meztelenkedés

commons.wikimedia.org

A római pogányok a Saturnaliát a törvénytelenség egyhetes időszakaként ünnepelték. A december 17. és 25. között ünnepelt időszakban a bíróságok zárva voltak, és a római törvények kimondták, hogy ebben az időszakban senkit sem lehetett megbüntetni.

Az ünnepségek azzal kezdődtek, hogy a római hatóságok kiválasztották a római nép ellenségét, a rosszcselekedetek urának ábrázolására. Minden római közösség kiválasztott egy áldozatot, akit aztán arra kényszerítettek, hogy élelemben és más testi örömökben részesüljön. A hét végén pedig az ártatlan férfit vagy nőt brutálisan meggyilkolták.

Az emberáldozatok mellett széles körben elterjedt a mámor, mivel az emberek meztelenül énekelve jártak házról házra. A nemi erőszak az ünnepségek fontos része volt. Ez még száz évvel ezelőtt is elterjedt volt Európában.


A figyelmetekbe ajánljuk