Kim Philby

Beépülni és kitartani a végsőkig – a történelem 5 leghíresebb kéme

A kémek fontos szerepet játszottak a történelmünkben. Ráadásul gyakran rendkívüli veszélyekkel kellett szembenéznüik, miközben beépülve dolgoztak a hitükért és az országukért. Íme a történelem öt legmeghatározóbb kettős ügynöke!


Melita Norwood, a brit kommunista, aki a szovjeteknek kémkedett

Melita Norwood a Szovjetuniónak kémkedett, és régóta tagja volt a Kommunista Pártnak. Norwood alapvetően egy olyan világtól tartott, ahol az Egyesült Államok és Nyugat-Európa megkérdőjelezhetetlen nukleáris hatalommá válik. Kémkarrierje pedig az 1930-as években vette kezdetét. Közreműködött nukleáris titkok ellopásában és a Kremlnek való átadásában. Bár munkaadói gyanakodtak rá, soha nem nyomoztak komolyabban ellene, mivel úgy gondolták, egy nő nem lehet olyan jó kém, hogy túljárjon az eszükön.

Ez is érdekelhet: A történelem legnagyobb bankrablásai

Sir Francis Walsingham

Sir Francis Walsinghamcommons.wikimedia.org

Sir Francis WalsinghamI. Erzsébet angol királynő főtitkára volt. Abban az időben a protestáns uralkodónő életét folyamatos fenyegetések érték. E fenyegetések elhárítására pedig Walsingham kiterjedt hírszerzési hálózatot épített ki.

Walsingham, aki meggyőződéses protestáns volt, minden eszközzel ki akarta irtani a katolicizmust. Hálózatát arra használta, hogy eltörölje és leleplezze a katolikus papokat és összeesküvőket. Végül az ő erőfeszítései játszottak szerepet abban, hogy Erzsébet királynő katolikus féltestvérét, Máriát, a skótok királynőjét 1587-ben kivégezték.

Sidney Reilly

Sidney Reillycommons.wikimedia.org

A „kémek ásza" néven elhíresült Sidney Reilly a pletykák szerint legalább négy különböző nagyhatalomnak kémkedett. Reilly Bécsben tanult kémiát, mielőtt Brazíliába ment volna. Ott találkozott a brit hadsereg tisztjeivel, akik beajánlották őt a londoni brit hírszerzésnek.

Sok éven át a brit titkos hírszerzés tagja volt, és számos küldetést hajtott végre a nevükben. Leginkább pedig arról híres, hogy 1918 szeptemberében részt vett a Lenin elleni puccsban. Az összeesküvés kudarca miatt azonban a szovjetek később halálra ítélték. Bár ekkor sikerült megúsznia és elmenekülnie, következő oroszországi látogatásakor, 1925 szeptemberében letartóztatták és kivégezték.

Kim Philby

Getty Images

Harold „Kim" Philby kettős ügynök volt, aki 1929 és 1933 között a Cambridge-i Egyetemen tanult, pont abban az időszakban, amikor a Szovjetunió diákokat toborzott kémeknek. Philby egyike volt a beszervezett diákoknak. Így kezdett el kémkedni a szovjeteknek az 1930-as években, majd közel 30 éven át folytatta.

Hosszú pályafutása során sikeresen szerezte meg mind a brit, mind az amerikai titkokat a legmagasabb kormányzati szinteken. És állítólag számos ügynök haláláért is felelős volt.

Végül 1962 januárjában szembesítették, és védelmet ajánlottak neki a szovjet kémhálózatról szóló információkért cserébe. Beleegyezett, 3 napon keresztül hallgatták ki, de nem vették őrizetbe. A harmadik nap után Oroszországba disszidált, és haláláig ott is maradt. Munkájának köszönhetően a hidegháború időszakának leghíresebb szovjet kémjeként tartják számon.

Mata Hari

commons.wikimedia.org

Mata Hari fríz származású holland táncosnő volt, aki az első világháború kitörésekor Európa-szerte turnézni kezdett, ennek következtében pedig számos magas rangú katonatiszttel keveredett romantikus kapcsolatba. Azonban ebben az időben Németország kémjeként is dolgozott.

Ám 1917 februárjában a francia hatóságok letartóztatták. Mata Harit azzal vádolták, hogy bizalmas részleteket árult el a szövetségesek új fegyveréről, a tankokról, ami katonák ezreinek halálához vezetett. Végül halálra ítélték. Kivégzése során híres megtagadta, hogy bekössék a szemét, mielőtt a kivégzőosztag agyonlőtte volna. Bár életének nagy részét homály fedi, a 20. század egyik leghíresebb női kémnőjeként tartják számon.

A figyelmetekbe ajánljuk