Charles Manson a bíróságon
Getty Images

A történelem 5 legfélelmetesebb szektája

A különböző szekták általában egy élesen körbehatárolt, vallási, filozófiai vagy politikai szabályrendszert követnek, amelynek a középpontjában a szekta vezetője van. Ezek a csoportok általában a valóságtól teljesen elrugaszkodott, szélsőséges és a legtöbbször erőszakos tanokat követnek, és a végük sosem végződik jól. Bemutatunk röviden öt félelmetes szektát, amelyek bőven túllépték az emberi normák határait.

Manson család

Charles Manson

Getty Images

Talán az egyik legismertebb szektáról van szó.Charles Manson híres volt arról, hogy befolyásolja az embereket és uralkodjon másokon. Sikerült egy olyan szektát összehoznia, amelyet a média csak „Manson családnak" nevezett. Mansonnak sikerült gurunak beállítani magát, és lopott tanításaival a követőivel elhitette, hogy ők az eredeti megtestesült keresztények. Manson klasszikus pszichopata volt, saját magát Jézus és a Sátán megtestesülésének vélte.

1969-ben tömeggyilkosságokat követett el a csoport, amiben egy Los Angeles-i drogdílert és egy zenészt holtan találtak. A tömeggyilkosságok első sorozata „Tate-gyilkosságok" néven vált ismertté. Az események Sharon Tate házában történtek, ahol három áldozatot lőttek le és késeltek meg – köztük a terhes filmszínésznőt.

Két nappal később történtek a „LaBianca-gyilkosságok". A rendőrséget megdöbbentették a tömeggyilkossági helyszínek részletei. Bár Mansonnak nem volt közvetlen köze a gyilkosságokhoz, ő befolyásolta a „Család" tagjait.

1972-ben az Kaliforniában eltörölték a halálbüntetést, így a Manson család megúszta a halálos ítéletet, amiért a büntetését életfogytiglanira változtatták. Bár 1976-ban visszaállították a kivégzést, a szektatagokat nem végezték ki.

Branch Davidians

A vallási csoport közel 80 tagja vesztette életét a tűzben,

Getty Images

A Branch Davidian egy „bibliatanulmányozó" csoport volt, akik tinédzsereket bántalmaztak, miután „szellemi feleségeinek” titulálták őket.

David Koresh és bibliai tanítványai a Kármel-hegyen éltek. Texasban, egy vidéki területen építettek tábort, és Jézus közelgő visszatérését várták.

Egyszerű életet éltek, és kerültek mindenféle szórakozást. Az eredetileg Benjamin Roden által indított szektát 1962-ben rövid időre feloszlatták, miután az apokaliptikus jóslatok nem jöttek be. Később Koresh elment a Kármel-hegyre, hogy a bibliai próféciákat tanulmányozza, majd a szekta vezetése átkerült rá.

A szekta egy véres ostrom után szűnt meg, amely a tagok és a szövetségi ügynökök között történt 51 napig.

Az FBI 1993. február 28-án razziát tartott a tulajdonukban, mert felmerült a gyanú, hogy Koresh bűnös gyermekbántalmazásban és illegális lőfegyverek birtoklásában. A véres ostrom akkor kezdődött, amikor négy ügynököt megöltek egy razzia során, mert a szekta tagjai gránátokat készítettek, és engedély nélkül félautomata fegyvereket alakítottak át automata fegyverré. Az ezt követő események során a 80 tagú csoport a vezetővel együtt meghalt egy tűzben, amely egy, a területre való behatolásra irányuló FBI rajtaütés során keletkezett.

A Naptemplom Rendje

Úrvacsorát adnak egy gyermeknek a Naptemplom Rendjének szertartása szerint.

Getty Images

A rend meggyőzte a tagokat, hogy segítenek nekik a halál utáni életükben a Szíriusz csillag körül keringő bolygón. A szekta a halált illúziónak tekintette, és úgy vélte, hogy az élet más bolygókon is folytatódik. A kereszténység és a New Age filozófia keverékét követték, homeopátiás gyógymódokkal.

A szekták 1984-ben Luc Jouret hozta létre, és Joseph Di Mambro vezette, aki meggyőzte a tagokat, hogy a 14. századi Templomos Lovagok tagja.

Különböző szervek üldözték a rendet az öngyilkosságokról és gyilkosságokról szóló pletykák miatt, valamint a homályos pénzügyi gazdálkodásuk miatt. A dolgok sötét fordulatot vettek, amikor Di Mambro parancsára megöltek egy három hónapos csecsemőt, mivel úgy hitték, hogy a gyerek az Antikrisztus. Számos öngyilkosságra derült fény, amelyeket feljegyeztek a rend tagjai, akik „egy másik világot szeretnének látni". A következmény 13 felnőtt és három gyerek halála Délkelet-Franciaországban.

Angel's Landing 

Az Angel's Landing szekta egy 20 hektáros területen terült el Wichitában, Kansas államban, ahol Lou Castro és csoportja élt gazdagon a 2000-es évek elején.

Lou Castro meggyőzte követőit, hogy egy angyal, aki a jövőbe lát. A kommuna egy támogató rendszerre épült, ahol minden tag közel állt egymáshoz. A vezetőt először azután gyanúsították meg, hogy 2003-ban holtan találták az egyik tagot. Emiatt nyomozás indult a szekta fényűző életével kapcsolatban.

Később kiderült, hogy Castro kiskorúakat és fiatal lányokat szexuálisan zaklatott, és más erkölcstelen dolgokat is végrehajtott a követőin. Később az FBI-t is bevonták az ügybe, mivel az egyik tag férje feljelentést tett, amelyben leleplezte a szektában történt pénzügyi bűncselekményeket.

Kiderült, hogy hét év alatt hat baleseti haláleset történt, ami miatt a csoport több millió dolláros biztosítási kifizetéseket kapott. A vezető ellen 28 vádat emeltek, bűnösnek találták, és kétszeres életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Rajnesh Mozgalom

Getty Images

Az „Osho" néven is ismert Rajneesh az 1970-es és 1980-as években ellentmondásos mozgalmat alapított, amely ötvözte a nyugati filozófiát és a modern pszichoterápiát.

A „Szabad szeretet" kommunájaként is ismert mozgalom nemzetközi közösséggé nőtte ki magát, amely kifejezetten ellenségesen viszonyult a hagyományos erkölcsi értékekhez.

A kommuna tagjait több bűncselekmény miatt letartóztatták, többek között egy amerikai ügyész elleni merényletkísérlet miatt. Rajneesh-t kitoloncolták az Egyesült Államokból, miután követőit elfogták, akik megkísérelték az első bioterrorista támadást az Egyesült Államokban, ahol helyi éttermi ételeket mérgeztek meg szalmonella baktériummal.

A kitoloncolás után több országból is kitiltották a vezetőt, a kommunát pedig 1985-ben lerombolták. Néhány követője még mindig él a világon Indiában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Hollandiában.

The Creativity Movement

A The Creativity Movement, vagy Kreativitás Mozgalom egy 1973-ban alapított fehér felsőbbrendű mozgalom. A hitük szerint a túlélésért küzdenek és a fehér faj uralmáért. Hisznek a fehér és nem fehér fajok közötti faji háborúban.

Az általuk követett náci hitrendszer vonzotta a fehér fajgyűlölőket. Úgy vélték, hogy a fehér faj a legmagasabb civilizációs szint, másokat pedig emberalatti vagy „sárfajtáknak" tekintettek. Erőszakos gyűlölet-bűncselekményeket követtek el, abban a hitben, hogy „faji szent háború" várható a fehérek és más fajok között.

1992-re a szektának már számos váddal kellett szembenéznie, köztük összeesküvéssel, illegális lőfegyver-tartással és egy washingtoni épület felrobbantásával. Az alapító, Ben Klassen halála után az új vezető, Matt Hale lett, aki átalakította a csoportot „klasszikus" rasszista szektává.

(Via)


A figyelmetekbe ajánljuk