pénz gyerek
Az Egyesült Államokban két klasszikus lottójáték létezik, a Powerball és a Mega Millions. Ők a világ más lottójátékaihoz képest egy külön ligában játszanak, így nem meglepetés, hogy a listán kizárólag amerikai nyeremények szerepelnek. Az Egyesült Államokkal ellentétben azonban az európai jackpotok gyakran adómentesek, így a nyertesek a teljes összeget hazavihetik. Hivatalosan azonban az alábbiak a történelem legnagyobb lottónyereményei.


648 millió dollár 

2013 decemberében a georgiai Ira Curry és a kaliforniai Steve Tran osztozott a Mega Millions hatalmas, 648 millió dolláros jackpotján. Az összeg adózás előtt fejenként nagyjából 324 millió dollárt jelentett.

Curry az azonnali, készpénzes kifizetést választotta, és becslések szerint a leadózott kifizetés végül 123 millió dollár volt. Elmondása szerint a családtagjai születési dátumát használta a nyerőszámok kiválasztásánál.

Tran is az egyösszegű nyereményben állapodott meg. Ő egyébként a családjával San Joséba látogatott egy rendezvény miatt, és ha már ott volt, feladott egy szelvényt az ottani bevásárlóközpontba.

Amikor kiderült, hogy nyert, Tran felhívta a főnökét, és üzenetet hagyott neki:

Nagyon sajnálom, főnök. Megütöttem a főnyereményt. Nem hiszem, hogy ma, holnap vagy valaha is be fogok menni dolgozni.

656 millió dollár 

2012. március 30-án a Mega Millions történelmet írt a világ eddigi legnagyobb jackpotnyereményével: 656 millió dollárral.

A nyereményen viszont hárman is osztoztak. Az egyik szelvényt egy 60-as éveiben járó nyugdíjas házaspár, Merle és Patricia Butler vásárolta az Illinois állambeli Red Budból. A többi nyertes szelvényt Baltimore megyében, Marylandben és Kansasban adták el, ahol a nyertesek névtelenek maradhatnak.

A nyertes összeg egyébként abszolút rekordot jelentett akkoriban a világon.

688 millió dollár

Két szelvény osztozott a 687,8 millió dolláros Powerball jackpoton 2018. október 27-én. Az egyiket Iowában, a másikat New Yorkban vásárolták.

Az iowai Dexterből származó Lerynne West volt az egyik a két nyertes közül, akik megosztották a közel 700 millió dolláros Powerball-nyereményt. Az 51 éves, hatgyermekes anyuka majdnem elvesztette a a lottószelvényét, mivel azon a napon vette meg, amikor új otthonba költözött.

Kiderült, hogy West nővére, aki segített neki a költözésben, megtalálta a szelvényt a teherautójában, és küldött neki egy képet a számokról. A lány beírta a számokat a Powerball weboldalára, ahol szembesült a nyereménnyel.

West később megjelent az Ellen című műsorban, ahol részletesen elmesélte a szelvénye történetét.

699 millió dollár 

A hatalmas összegnek egyetlen nyertese volt, amelynek rekordnyereménye 699,8 millió dollár volt. Nem is rég történt: 2021 októberében.

A jackpot minden idők ötödik legnagyobbja volt a játékban, és a 7. helyen áll az összes amerikai lottójáték jackpotjainak listáján.

Az, hogy ki vásárolta a nyertes szelvényt nem ismert.

731 millió dollár 

Egy névtelen csoport nyerte Marylandből a 731,1 millió dolláros jackpotot. A nyertesek „The Power Pack" néven nevezték magukat, és egyetlen szelvényt vásároltak. Ez is nemrég történt: 2021 januárjában.

759 millió dollár 

Az óriási jackpot megdöntötte az egyetlen szelvénnyel elért legnagyobb nyeremény abszolút rekordját. A massachusettsi Mavis Wanczyk 2017. augusztusában nyerte meg egyedül. Nem sokkal Wanczyk 758,7 millió dolláros nyereménye után azonban a közösségi médiában csalók jelentek meg, akik a nevében gyűjtöttek személyes adatokat – azt állítva, hogy pénzt küldenek azoknak, akik megosztják azokat.

768 millió dollár 

A 24 éves wisconsini Manuel Franco 768,4 millió dollárt nyert 2019. márciusában. A jackpot akkor a harmadik legnagyobb volt az Egyesült Államok történetében, és Franco 2019-ben.A hírek szerint a 768 millió dolláros nyeremény előtt Franco megtakarítása mindössze ezer dollár volt.

1,05 milliárd dollár 

Az év elején egy kis lottóklub Michiganben óriásit nyert.

Egy négytagú detroiti külvárosi lottóklub 2021 januárjában megnyerte a Mega Millions 1,05 milliárd dolláros jackpotját, az adózás után pedig 557 millió dollárt kapnak. A személyazonosságukat nem hozták nyilvánosságra, a lottóklub vette át a nyereményt.

1,537 milliárd dollár 

Egy dél-karolinai személy 2018. október 23-án a Mega Millions rekordösszegű, 1,537 milliárd dolláros jackpotját egyedül vihette haza. A nyertes személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

A jackpot ugyan lemaradt az első helyről, de ez a világ legnagyobb nyereménye, amelyet egy szelvénnyel vittek haza.

1,58 milliárd dollár 

A történelem legnagyobb, 1,58 milliárdos jacpotján viszont három szelvény is osztozott. Ráadásul mindegyik szelvényre két fő jutott: Maureen Smith és David Kaltschmidt a floridai Melbourne Beachről, Marvin és Mae Acosta Kaliforniából, valamint John és Lisa Robinson Tennessee-ből igényelte a három szelvényt.

(Florida Today, Newsweek)


A figyelmetekbe ajánljuk