Benedicht Cumberbatch az Enigma-kód című filmben.
The Weinstein Company

Öt történelmi jelentőségű blöff, aminek szinte mindenki felült

A blöff szót leginkább a póker világából ismerhetjük, ám ez a jelenség sokszor a hétköznapi életben is előfordul. Az alábbi cikkben öt történelmi jelentőségű blöffölést mutatunk be.


Az Enigma-kód

A nácik által használt Enigma-kódot 1941-ben egy brit hírszerző csapat, Alan Turing vezetésével törte fel, de elhitették a németekkel, hogy nem sikerült megfejteniük a borzasztó összetett számsort, és ennek megfelelően tervezték meg a védekezést. Sok támadást hagytak megtörténni és sokan meghaltak, ahogy azt a németek tervezték, hogy ne tudják meg, hogy feltörték a kódot. Ez kulcsfontosságú volt a háború megnyerésében.

A történetből egy nagysikerű filmet is forgattak Kódjátszma címmel, amelyben Benedict Cumberbatch játszotta Turing szerepét.

A Nat Sherman-trükk

Nat Sherman egy blöffel uralta a szivaripart, amely 1950-től 32 hosszú éven át távol tartotta a riválisokat. Bevezették a műanyag hegyű szivarokat az iparágban, és rájuk nyomtatták a „Patent Pending"-feliratot. Emellett jogi lépésekkel fenyegettek mindenkit, aki megpróbálta lemásolni a terméküket, holott valójában soha nem igényeltek semmilyen szabadalmat.

A cardiffi óriás

A cardiffi óriás az amerikai történelem egyik legsikeresebb blöffje. George Hull, miután vitába keveredett a metodistákkal az óriások Bibliában való említése ellen, úgy döntött, hogy készít egy óriásszobrot és eltemeti. Egy év elteltével régészeti értékű leletnek állította be, és mintegy 23 000 dollárt keresett vele.

A Rosenhan-kísérlet

Annak bizonyítására, hogy a pszichiátriai diagnózisok néha tévesek, David Rosenhan pszichológus 1973-ban elvégezte a Rosenhan-kísérletet. Álbetegeket küldött pszichiátriai intézetekbe, mondván, hogy hallucinációik vannak, de arra kérte őket, hogy ha már ott vannak, viselkedjenek normálisan. Mindannyiukat skizofréniával diagnosztizálták, és antipszichotikus gyógyszerek adása után hazaengedték őket.

A Mincemeat-hadművelet

A Mincemeat-hadművelet a britek egyik legsikeresebb blöffje volt a történelemben. 1943-ban egy holttestet küldtek az ellenséges területre úgy, hogy kémnek állították be, hamis dokumentumokkal, amelyek szerint Görögország megtámadását tervezik. A németek bedőltek a csapdának, és Görögország védelmére indultak, míg Nagy-Britannia elfoglalta Szicíliát.


A figyelmetekbe ajánljuk