kód

A modern történelem 4 legrejtélyesebb kódja, amit végül sikerült megfejteni

A világ legzseniálisabb elméi közül sokan próbálták megfejteni ezeket a kódokat, de szinte mindenkinek beletört a bicskája. Csak páran vannak, akik elmondhatják magukról, hogy sikerült véghez vinniük a lehetetlent. Íme a 20.század legrejtélyesebb kódjai!


Zodiákus gyilkos

Miután a Zodiákus gyilkos első rejtjelét még 1969-ben megfejtették, a legendás 340 karakteres kóddal folytatta, amely azóta is zavarba hozza a kriptográfusokat. Három férfi azonban fáradhatatlanul dolgozott a levélen, míg végül hosszú évtizedek után felfedték a kódolt üzenet mondanivalóját:

REMÉLEM NAGYON JÓL SZÓRAKOZOL AZON, HOGY MEGPRÓBÁLSZ ELKAPNI ENGEM, NEM ÉN VOLTAM A TV SHOW-BAN. NEM FÉLEK A GÁZKAMRÁTÓL, MERT AZ ANNÁL HAMARABB ELKÜLD A PARADICSOMBA. MOST MÁR ELÉG RABSZOLGÁM VAN, HOGY DOLGOZZANAK NEKEM, MÍG MINDENKI MÁSNAK SEMMIJE SINCS, AMIKOR ELÉRIK A PARADICSOMOT, EZÉRT FÉLNEK A HALÁLTÓL. ÉN NEM FÉLEK, MERT TUDOM, HOGY AZ ÚJ ÉLETEM KÖNNYŰ LESZ A HALÁLBAN.

Bár az FBI San Franciscó-i kirendeltsége elismerte, hogy a rejtélyt megoldották, nem adnak több kommentárt, tekintve, hogy az ügy továbbra is lezáratlan.

ITT hosszabban is olvashatsz a hátborzongató történetről.

Poe rejtélye

Edgar Allan PoeAz aranybogár című műve egy misztikus rejtélyen alapult, mivel Poe-t magát is lenyűgözték a rejtvények. Poe gyakran írt a kriptográfia iránti rajongásáról, leginkább az Alexander's Weekly Messenger és a Graham's Magazine című lapokban megjelent cikksorozatában. Ennek eredményeként gyakran bombázták őt rejtjelekkel, amelyeket a rejtvényfejtő képességeit próbára tenni vágyó olvasók küldtek neki.

Az író száz kódot oldott meg, a „játékot" egy kihívást jelentő rejtvénnyel zárta, amelyet W.B. Tyler küldött neki. Ezt Poe-nak nem sikerült megfejtenie.

Csupán 2000-ben tudta dekódolni egy szoftvermérnök, amely így szólt:

Kora tavasz volt, meleg és fülledt a délután. Úgy tűnt, hogy a szellők is osztoznak a természet finom lomhaságában...

Enigma-kód

Alan Turing

commons.wikimedia.org

A történelem egyik leghíresebb rejtjelezése minden bizonnyal az Enigma-kód.

A németek egy kódoló gépet használtak arra, hogy üzeneteket továbbítsanak tengelyhatalmi partnereiknek. Talán tanulva a múlt hibáiból, naponta változtatták az egész rejtjelezési rendszert.

Alan Turing saját gépekkel válaszolt: a Bombe, a Lorenz és az univerzális Turing-gépekkel. Az ő találmányainak köszönhetően, valamint a brit kriptológusok fáradhatatlan erőfeszítései mellett a szövetséges erők kihasználták a németek hibáit és mulasztásait. Az Enigma-kódot feltörték, számtalan szövetséges életét mentve meg, és segítve a háború végeredményét.

A Zimmermann-távirat

www.flickr.com

Nem minden kód volt játékos és furcsa. Vannak alattomosak is. Ilyen például a Zimmermann-távirat, egy 1917-ben Németországból Mexikóba küldött üzenet. A németek a mexikói német nagykövetnek, Heinrich von Eckardtnak szánták, és Amerika déli szomszédjait harcra készítették fel Németország nevében. Fegyverekért és finanszírozásért cserébe a mexikóiak győzelem esetén visszaszereznék Arizonát, Új-Mexikót és Texast.

A titkosítást körülbelül egy hónappal a lehallgatás után a brit Room 40 (Brit Admiralitás kriptoanalízis részlege) feltörte. A szöveg részben így szólt:

Szövetségi ajánlatot teszünk Mexikónak a következő alapon: együtt háborúzunk, együtt kötünk békét, bőkezű pénzügyi támogatás, és a mi részünkről az a megállapodás, hogy Mexikónak vissza kell szereznie az elveszített területeket Texasban, Új-Mexikóban és Arizonában. A megegyezés részleteit Önökre bízzuk.

Az USA és Németország között már akkor is nagy volt a feszültség, ez az üzenet pedig nyilvánvalóan olaj volt a tűzre. Egy hónappal később Wilson elnök felülbírálta a szándékát, és belépett az I. világháborúba a szövetségesek oldalán.

(Via)

A figyelmetekbe ajánljuk