Egy ember 1 dollárt fog a kezében.

4 rablás, ami beírta magát a történelemkönyvekbe

A különböző rablósztorik mindig is nagyon népszerűek voltak, ám a valóság sokszor még az írók és a rendezők fantáziáját is felülmúlta. Az alábbi cikkben négy olyan rablást mutatunk be, ami beírta magát a történelemkönyvekbe.


Az antwerpeni gyémántrablás

A 2003-as bűntényt, az antwerpeni gyémántrablást sokan az „évszázad rablásának" nevezik, amely során több mint 100 millió dollár értékű drágakövet loptak el. Miután a rablók összeszedték a millió dolláros drágaköveket, szétváltak, hogy visszaszökjenek Olaszországba.

Elkövettek azonban egy súlyos hibát: nem égették el a rablásból származó szemetet, amely a számlákat és az ékszertáskákat is tartalmazta. Ettől függetlenül az ellopott gyémántok nagy részét a mai napig nem sikerült visszaszerezni.

Hova tűnt a Mona Lisa?

Zach Dyson/ Unsplash

Leonardo da Vinci Mona Lisa című festményének elcsaklizását a történelem legszenzációsabb műkincslopásának tartják. A képet egy volt alkalmazott, Vincenzo Peruggia lopta el a Louvre-ból, 1911-ben, a festményt azonban később sikerült visszaszerezni.

Ez a bűntény kifejezetten jót tett a mű hírnevének, mivel a rablás előtt a Mona Lisa nem volt egy túl ismert festmény, ma azonban körülbelül 860 millió dollár az értéke.

A nagy vonatrablás

Az angliai nagy vonatrablás 1963-ban történt, amikor egy hatalmas banda célba vette a Glasgow-ból Londonba tartó Royal Mail-vonatot. A gengszterek a jelzők megbabrálásával megállították a vonatot, és elmenekültek a mai árfolyamon 70 millió dollárt érő pénzköteggel. A banda számos tagját később elfogták, de a rendőrség csak körülbelül 375 000 fontot szerzett vissza.

Ügyes rablásért nagy jutalom

1671-ben egy ír bérgyilkos, Thomas Blood megpróbálta elrabolni az angol koronaékszereket. Bandájával együtt valahogyan eljutott a londoni Towerbe, ezután az ékszerekkel elmenekültek, de az őrök hamarosan elfogták őket.

II. Károly király, akit lenyűgözött a kísérlet, megkegyelmezett Thomasnak, és egy írországi birtokot ítélt oda neki.


A figyelmetekbe ajánljuk