painting van gogh

Van Gogh Tavaszi kert című festménye mellett Frans Hals Két nevető fiú egy korsó sörrel című festményének elrablásáért is gyanúsítják a férfit.


A rendőrség most kedden reggel jelentette be, hogy letartóztattak egy 58 éves férfit azzal a gyanúval, hogy ellopta Vincent Van Gogh Tavaszi kert (1884) és Frans Hals Két nevető fiú egy korsó sörrel című képét Hollandia két különböző múzeumából. A holland hatóságok két gyanúsítottat is összekötöttek már a két nagy képlopással, melyek a 2020-as tavaszi lezárás korai napjaiban történtek.

A rendőrség által meg nem nevezett gyanúsítottat a hollandiai Hilversum közelében, Baarn városában, otthonában tartóztatták le. Egyelőre egyik festmény sem került elő.

Az első bűncselekményt március 30-án hajnali 3 óra 15 perc körül követték el. A Singer Laren Múzeumban az üvegajtókat valaki kalapáccsal betörte, elragadta Van Gogh festményét, majd egy motorral az éjszakába menekült. A rablást biztonsági videók rögzítették, ezeket április végén egy holland bűnügyi bemutatón tettek közzé.

Néhány hónappal később, júniusban Arthur Brand művészeti nyomozó bukkant rá egy, az alvilágban keringő fényképre, melyen a New York Times címlapja, a Van Gogh-festmény, valamint a hírhedt műtolvaj, Octave Durham életrajza, a Meesterdief (Masterthief) szerepel.

A Van Gogh-festményt a Singer Laren Múzeumnak a Groninger Múzeum adta kölcsön egy ideiglenes kiállítás céljából, egyedüli Van Gogh volt a Groninger-gyűjteményben.

„Dicséret a rendőrségnek a nyomozói munkájukért. Egyetlen rablás sem maradhat büntetlenül "

─ nyilatkozta Evert van Os, a Singer Laren Múzeum ügyvezető igazgatója.

Bár maga a festmény hiányzik, remélik, hogy előkerül.

(Forrás: Artnet)


A figyelmetekbe ajánljuk