Napóleon halála
Wikimedia

Fájdalomtól szenvedve töltötte Napóleon az utolsó éveit egy orvosi levél szerint

Egy Bonaparte Napóleon orvosa és barátja által írt ritka feljegyzés rávilágított arra, hogy a francia katonai vezető és császár betegséggel és fájdalmakkal küzdött a halála előtti években.

Az 1818. június 4-én írt levelet Barry Edward O'Meara ír sebész jegyezte, aki Napóleont kezelte, amikor száműzetésben volt a távoli dél-atlanti szigeten, Szent Ilonán. A dokumentum részletesen bemutatja, hogy milyen állapotban is volt Napóleon élete utolsó szakaszában.

A feljegyzés szerint teste szinte minden porcikája fájt: erős migrének gyötörték, a jobb keze is fájt, emellett gyors pulzus és magas láz gyötörte állandóan. És ha ez nem lett volna elég, folyamatos szorongást is érzett.

Az egykori császár fogát is el kellett távolítani, miután már fogfájással is küszködött. A történészek szerint Napóleon és O'Meara barátok voltak, sőt, ő maga kérte meg O'Mearat, hogy tartson vele a száműzetésbe és legyen az orvosa. Végül nem maradt haláláig a Szent Ilona-szigeteken: a brit kormány 1818 júliusában visszarendelte az országba a szakembert.

Napóleon három évvel később meghalt, a történészek szerint gyomorrákban.

A dolog apropója, hogy a kézzel írott levelet, ami korához képest szinte tökéletes állapotban van, nemrég adták el egy meg nem nevezett brit állampolgárnak 2000 dollárért (nagyjából hatszázezer forintért) – így a történelmi irat most magánkézbe került, derült ki a CNN cikkéből.

A figyelmetekbe ajánljuk