Notre-Dame teteje

Így épülne újjá a Notre-Dame, ha a kortárs építészeken múlna

Nem mindennapi terveket osztott meg egy holland építési cég. A látvány egyszerre gyönyörű és furcsa is, tekintve, hogy egy több száz éves történelmi épületről van szó.


A Notre-Dame talán a világ legismertebb gótikus (és nem gótikus) stílusú temploma. A Párizsi főegyházmegye főszékesegyházának monumentális mérete és díszítettsége különleges látványt nyújt a látogatóknak. Az első követ 1163-ban fektették le, és egészen 1345-ig folyamatosan építették. A francia uralkodók nagy becsben tartott épülete volt többek között itt koronázták meg I. Napóleon francia császárt is , és a mai napig Franciaország ikonikus darabja.

Ezért is sokkolta a világot, amikor 2019. április 15-én délután kigyulladt a székesegyház felállványozott tornya és tetőszerkezete. A tűz következtében összeomlott a katedrális tornya, a huszártorony, és a tetőszerkezet kétharmada megsemmisült. A javítás költsége hatalmas összeg lesz, a felújítás több évbe telik és a bő 800 éves épület kárai felbecsülhetetlenek.

A Notre-Dame várhatóan az eredeti formájában épül majd újjá, azonban egy holland építészeti stúdió, a trsnfrm, megosztott egy alternatív koncepciót a tetőszerkezetről, és eljátszott a gondolattal, hogy milyen lenne, ha a székesegyház egy új, modern külsőt kapna. Az építészek egy kortárs, színes ólomüvegből készült tetőt javasolnak acélvázra rögzítve. Így napközben az üvegtető napfénnyel töltené meg a székesegyházat, éjjel pedig a belső világítás miatt ellentétesen a Notre-Dame teteje világítana.

Szinte biztos, hogy a koncepció nem fog megvalósulni, de a holland cég egészen részletes terveket mutatott be az elképzeléseikről. Íme:

A figyelmetekbe ajánljuk