Tom Hanks

Tom Hanksnak komoly kétségei voltak a Forrest Gump sikerével kapcsolatban

A Forrest Gumpot a múlt század egyik legizgalmasabb és legmeghatóbb filmjének tartják, ám Tom Hanks szerint a forgatás kifejezetten problémás volt.


Hanks a filmet „abszolút szerencsétlenségként" jellemezte, és „igazán őrült, egyedi mozgóképnek" nevezte 2019-ben. A forgatás idején a színésznek komoly kétségei voltak a karakter elbeszélésével kapcsolatban, és attól tartott, hogy az nem talál majd visszhangra a közönség körében. „Vajon fog ez valakit érdekelni?" – emlékezett Hanks. A buszmegálló-jelenet úgy indítja a filmet, hogy Forrest egy ápolónővel beszélget, aki mellette ül. Ez a helyszín a Gump története és a film során végig narratív horgonyként szolgál.

Hanks a ReelBlend podcastban is beszélt a jelenetről:

Elmondom, hogy a Forrest Gump című filmben minden, amit a park padján forgattunk Savannahban, Georgiában... csak egy lehetséges narratív részhez forgattunk táptalajt.

Ez is érdekelhet: Tom Hanks úgy érzi, ma már nem tudná eljátszani Oscar-díjas szerepét

Hanks ismét megkérdezte Robert Zemeckistől, hogy érdekel-e bárkit is „ez az őrült" a padon. De a direktor kitartott a véleménye mellett, és ezt mondta Hanksnek:

Nem tudom, ez egy aknamező, Tom, ez egy aknamező. Soha nem tudhatod, hogy az emberek mit vesznek ki belőle.

Ahogy a New York Times 1994-ben írta, „a projekt életre keltése fáradságos volt". Wendy Finerman „padlót fogott", amikor felfedezte a Winston Groom azonos című regényén alapuló Forrest Gump történetét, és úgy érezte, hogy filmre kell vinni a sztorit. Mint mondta, sok visszautasítást tapasztalt a stúdiók részéről, de a Paramount Pictures végül aláírta a szerződést, hogy 40 millió dolláros költségvetéssel elkészíti a filmet. Ezzel azonban még nem értek véget a gyártási gondok.

Az egyik legnagyobb probléma, ami a gyártást sújtotta, a költségvetés volt. Ahogy Tom Hanks az In Depth with Graham Bensinger című műsorban 2020-ban elmesélte, a Paramount nem akarta kifizetni azt a költséges szekvenciát, amelyben Forrest átszeli Amerikát. Robert Zemeckis és Hanks nem akarták, hogy a jelenet elmaradjon, mivel Forrest egyszerű nézőpontját a világról és arról, hogy az hogyan hatott az életére, vizuálisan is megjeleníti az Amerikát átszelő futása.

Forrest híres volt a futásról: ez mentette meg őt a gyerekkori zsarnokoktól, futballösztöndíjat szerzett neki az Alabamai Egyetemre, és még a háborúban is segített neki. A futás az egész mozi egyik fő témája volt, és a filmben való szerepeltetése méltó csúcspontja a fia érzelmes felfedezésének.

Végül Zemeckis és Hanks maguk is segítettek finanszírozni a jeleneteket. Ez azt jelentette, hogy megosztoztak a „futás” költségein, valamint néhány későbbi forgatás biztosításán – amit a Paramount szintén nem volt hajlandó fedezni.

Cserébe Hanksnek volt végső beleszólása a film vágásaiba, és mindketten részesültek a film bevételeiből. Ez bölcs lépés volt a színész részéről: az IndieWire jelentése szerint Hanks körülbelül 65 millió dollárt keresett a projekt okán.

Forrás: Slash Film

A figyelmetekbe ajánljuk