tévék

Ma van a televíziózás világnapja – 7 érdekesség a világot átformáló készülékről

A tévé minden ember otthonába eljuttatta a világméretű eseményeket, és jelentős hatást gyakorolt társadalmunkra. Az ENSZ tagállamai 1996. november 21-én és 22-én kétnapos konferenciát tartottak, ami televíziós világfórumként vált ismertté, azóta pedig ezt a napot a televíziózás világnapjaként tartják számon.


Az elnevezés

A televízió szó az ógörög τῆλε (tele) „messze" és a latin visio „látás" szóból származik.

A kifejezés első dokumentált használata 1900-ra nyúlik vissza, amikor Constantin Perskyi orosz tudós egy francia nyelvű előadásába beleszőtte az I. Nemzetközi Villamossági Kongresszuson. Azonban a 19. század végén és a 20. század elején más névjavaslat is érkezett, mint például a telephote (1880) és a televista (1904).

Ez is érdekelhet: 5 világmegváltó találmány, amit elsőre szinte senki nem vett komolyan

Ötletgazda

A televíziót nem egyetlen feltaláló találta fel. Az évek során rengetegen dolgoztak együtt a készülék fejlődéséhez.

Kényelem

Az első távirányítót a Zenith nevű cég készítette 1950-ben, és egy vezetékkel csatlakozott a televízióhoz. A vezeték nélküli távirányító csak 1955-ben jelent meg.

Azok a fránya reklámok!

Az első televíziós reklámot 1941. július 1-jén sugározták New Yorkban, egészen pontosan Philadelphia Phillies és a Brooklyn Dodgers közötti baseballmérkőzés előtt. A reklám a Bulova Watch számára készült, és mindössze 9 dollárba került.

Ez is érdekelhet: Négy véletlen felfedezés, ami megváltoztatta az emberiség történelmét

Színes vagy fekete-fehér?

A színes televízióról szóló vita 1946-ban vált egyre mérsékeltebbé. Az egyik legnagyobb iparági szereplő, a CBS szorgalmazta a színes televíziós műsorok bevezetését. Míg az RCA, a másik iparági óriás, a fekete-fehér programozás megtartása mellett foglalt állást, mivel a legtöbb készülékük fekete-fehér felbontású volt, és nem volt kompatibilis a CBS által használt John Baird-féle mechanikus technológiával.

Kis érdekesség, hogy azoknak az embereknek a nagy többsége, akik fekete-fehér televízión nőttek fel, gyakran fekete-fehérben álmodtak.

Philo Taylor Farnsworth nem engedte, hogy a gyerekei tévét nézzenek

Philo Taylor Farnsworth amerikai feltaláló, aki részt vett a televízió fejlesztésében, nem engedte meg gyermekeinek, hogy a tévét bámulják. Azt mondta nekik, hogy a televízióban semmi érdemlegeset nem lehet látni. Illetve nem akarta, hogy az ő háztartásában nézzék, ugyanis nem akarta, hogy ez bekerüljön a „szellemi étrendjükbe".

Magyarország

A legelső magyar tévéműsor a május elsejei felvonulási ünnepség és a Hősök terén rendezett MSZMP-nagygyűlés volt. De akárcsak az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a hazai MTV is tartott kísérleti adást, méghozzá 1954-ben, ahol a bemondó, Bán György először még csak hallgatókat köszöntötte. Tartottak egy kísérleti adást 1955 nyarán is. A képernyőn a kíváncsi nézők a Mágnás Miska című film részletét, utána pedig a Magyar Filmhíradó képsorait láthatták, amit hazánk első bemondónője, Mednyánszky Ági jelentett be.

A figyelmetekbe ajánljuk