Újabb négy véletlen felfedezés, ami megváltoztatta az emberiség történelmét

Újabb négy véletlen felfedezés, ami megváltoztatta az emberiség történelmét

Akár hiszed, akár nem, a következő zseniális találmányok, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy gondtalanul éljük az életünket, nem a tudatosság termékei, hanem teljesen véletlenül jöttek létre. Cikksorozatunk második része következik.


Szacharin

A szacharint, az első mesterséges édesítőszer, amit 1878-ban véletlenül fedezett fel Constantin Fahlberg. Az orosz kémikus Ira Remsen vegyészprofesszor laboratóriumában dolgozott, majd a húzós munka után leült vacsorázni, és egy zsemlébe beleharapva édes ízt érzett, annak ellenére, hogy előtte kezet mosott.

Visszament a laboratóriumba, és az összes edényt megkóstolt, ami az asztalán volt.

Ekkor jött rá, hogy az anyagok édesek, amelyekkel dolgozott. Némi kísérletezés után Fahlberg arra a következtetésre jutott, hogy a cukrosságot az o-szulfo-benzoesavnak foszfor(V)-kloriddal és ammóniával való reakciója okozza, amelynek eredményeként benzoesav-szulfinid, vagy más néven szacharin keletkezik.

A röntgengép

Az első röntgenfelvétel: a tudós feleségének keze

Wikipedia

1895. november 8-án Wilhelm Conrad Röntgen fizikus a németországi Wurzburgban lévő laboratóriumában egy kartonnal borított vákuumcsövön kísérletezett, amikor egy közeli, kémiai bevonatú képernyőből titokzatos fényt vett észre. Zavarodottan és kíváncsian nevezte el a ragyogást okozó új sugarakat ismeretlen eredetük miatt röntgensugárzásnak, s miután még egy kicsit játszadozott az új sugarakkal, felfedezte, hogy a kezét a ragyogás elé tartva a bőrén keresztül a csontokig láthatja, így született meg a világ első röntgensugárzása.

Biztonsági üveg

1903-ban Edward Benedictus francia tudós a laboratóriumában dolgozott, s éppen vegyszereket kellett leszedni egy magas polcról, amikor véletlenül felborított egy lombikot.

A kétségbeesés közepette, Benedictus a törött üvegedényre pillantva érdekes dolgot vett észre: az üveg nem tört össze teljesen.

Ehelyett, bár az üveg megrepedt és összetört, még mindig megtartotta általános formáját. Kiderült, hogy a lombikban cellulóz-nitrát maradványai voltak, amely, ha megszáradt, belülről védte az edényt.

Abban az időben az autók ablakaiban rendes üveg volt, és a szilánkok balesetek során súlyosan megsebezhették a sofőrt és az utasokat. Amikor Benedictus egy újabb autóbalesetről olvasott, kísérletezni kezdett, és végül feltalálta a biztonsági üveget, ami két üveglapból állt, s amelyek között egy réteg cellulóz-nitrátot tettek. Amikor felmelegítették a cellulóz megolvadt és szorosan összeragasztotta az üveglapokat.

Chips

A legenda szerint 1853-ban a Saratoga Springs-i étterem szakácsa, George Speck bosszankodott egy gazdag vendég panaszai miatt, aki többször is visszaküldte az akkoriban elterjedt, vastagra vágott francia típusú burgonyát. A harmadik visszaküldés után a férfi olyan vékonyra szeletelte a krumplit, amilyen vékonyra csak tudta és óriási mennyiségű sóval ízesítette.

Legnagyobb meglepetésére, és talán kezdeti bosszúságára a vendég imádta őket, és rendelt még egy kört.

Hamarosan pedig a ház specialitásává vált, ezzel pedig a nassolás története örökre megváltozott. Olyannyira, hogy a Harvard Egyetem nemrégiben végzett nagyszabású tanulmánya szerint a chips az Egyesült Államokban a súlygyarapodás első számú oka.


Az első részt pedig, IDE kattintva olvashatod el!

A figyelmetekbe ajánljuk