Amerigo Vespucci az indiánok hálószobatitkait részletezte leveleiben
Amerika névadója, Amerigo Vespucci olasz navigátor az indiánok életének leírásakor részletezte gyermeknemzési szokásaikat is.


Vespucci, aki egyébként ma pontosan 509 éve, 1512 február 22-én hunyt el, 1497 és 1504 között kétszer is meglátogatta az Újvilágot, amelyet ma, róla elnevezve Amerikaként ismerjük. Érdekesség, hogy Martin Wadseemüller adta a nevet, mégpedig úgy, hogy a felfedező nevét nőiesítette, mivel az összes többi kontinensnek is női neve volt. A humanista navigátor egyébként fiatalkorában a Medici család szolgálatában állt da Vincihez hasonlóan.

Amikor Vespucci 1499-ben elérte a dél-amerikai Amazonas folyót, még azt hitte, Ázsiában jár, ám 1501-ben portugál flottával ismét amerikai partoknál kötött ki. Felfedezése után Amerigo a spanyol flottának segített elsajátítani a kozmográfia és navigáció rejtelmeit, a térképkészítés felügyelete mellett.

Vespucci igen hírhedt leveleiről, melyekben leírja az amerikai kultúrát. Két levele ismert, amíg az 1501-es az Új világ, 1504-es levele a Négy utazás címet kapta. A felfedező írásaiban kimondja, hogy Kolumbusz nem Ázsiában járt, hanem Amerikában, ő a földrész felfedezője 1492-es utazásával.

Ám a levelekben szerepet kapnak a kontinens csillagos égboltjának, éghajlatának, élővilágának leírásán kívül az indiánok életének olyan apró részletei is, mint a házassági és nemzési szokásaik, valamint gyermekszülései praktikáik.

(Forrás: MúltKor)

A figyelmetekbe ajánljuk