növények

4 tipp, hogy növényeidnek télen se legyen semmi baja

A szobanövények csodás díszletei otthonunknak, de sokszor megfeledkezünk róluk a takarítás során. Aki előszeretettel tartja őket tudathatja, hogy nem kell sok idő, míg a por felhalmozódik a leveleken. De azt is érdemes megtanulni, hogy pontosan mivel másabb a növények gondozása a téli szezon beköszöntével, mint a melegebb hónapokban.

Portalanítás

Télen kevés a nap. Annak érdekében, hogy a kevés fényt teljes mértékben ki tudják használni, fontos hogy szobanövények levelei tiszták és pormentesek legyenek. Néhány hetente tedd a növényeket a zuhany alá vagy kézi permetezővel gyengéden tisztítsd le a leveleket, vagy nedves törülközővel töröld le róluk a felesleges port és a szennyeződéseket . A levelek tisztán tartásának köszönhetően, hatékonyabban tudnak fotoszintetizálni.

Még mindig a fény

Az utolsó válasz arra, hogyan tartsuk életben szobanövényeinket, hogy a növényeknek ősszel és télen mindennél nagyobb szükségük van a fényre. Különösen óvatosnak kell lenned, hogy forgasd a cserepeket, hogy minden növény megkapja a szükséges napfényt. Ha a rendelkezésre álló természetes napfény nem elegendő, használjon egy teljes spektrumú izzót egy szabványos asztali lámpában, és világítsa meg vele a növényeit legalább napi 12-14 órán keresztül

Csökkentsd az öntözést és használj meleg vizet

Még ha a növények bent is vannak, a szobanövények többsége az őszi és téli hónapokban nyugalmi állapotba kerülnek. A kevesebb fény kevesebb növekedést jelent, a kevesebb növekedés pedig azt jelenti, hogy kevesebb vízre és műtrágyára van szükségük. Tehát télen nem szükséges annyit öntözni.

Kövesd a szokásos öntözési tanácsokat, és csak akkor öntözs, ha a talaj egy-két centiméterrel a felszín alatt száraz. Gondoskodj arról is, hogy a növények ne maradjanak a vízben, mert ez gyökérrothadáshoz, gombásodáshoz, penészesedéshez és számos más problémához vezethet. Ha látod, hogy a levelek sárgák és penészes a talaj, akkor tudd, hogy csökkentened kell az öntözés gyakoriságát. Télen érdemes meleg vizet használni a növények számára. Ilyenkor jobb, ha meleg vízzel öntözöd a növényeket, mivel nemcsak gyorsabban és nagyobbra nőnek a növények, hanem melegen is tartja őket.

 Tartsd melegen a növényeket – de ne túl melegen

Sok növény rendkívül érzékeny a hideg levegőre. A szobanövények téli gondozásának első számú lépése, hogy gondoskodjunk arról, hogy védve legyenek a hidegtől. Ha a melegebb hónapokban a növényeket a kint vagy az ablakpárkányok mellett tartod, gondoskodj arról, hogy más helyiségekbe költöztesd őket, ahol nem sokkolja őket a hűvös levegő.

Ugyanakkor fontos arra ügyelni, hogy legyenek távol a hőforrásoktól, például a kandallóktól, radiátoroktól. A forró levegő ugyanolyan rossz hatással lehet a növényre. A legjobb életkörülmények érdekében tartsd növényeidet napközben állandó, 18-24 C fok közötti hőmérsékleten, éjszaka pedig 10 C fok felett.

A figyelmetekbe ajánljuk