Sziget fesztivál

A 2024-es Sziget Fesztivált augusztus 7. és 12. között rendezik meg az Óbudai-szigeten. Ha úgy érzed, még nem tudsz eleget a fellépőkről, ne aggódj: ebben az összeállításban bemutatjuk azt a 4 előadót, akinek a koncertjéről szerintünk vétek lenne lemaradni. Ha pedig csak napijegyben gondolkodnál, külön jó hír, hogy a 4 név közül 3 ugyanazon a napon lép majd fel.


​1. Skrillex

A mainstream dubstep talán legismertebb arca, Skrillex karrierje korai szakaszában, 2010-ben ért a csúcsra. Az azóta eltelt időszakot a fellépések mellett leginkább kísérletezéssel töltötte, mára pedig vitathatatlanul az egyik legnagyobb tiszteletben álló producerré és sound designerré vált, aki rengeteg előadóval dolgozott már együtt mind a hip-hopban, mind az elektronikus zenei szcénában.

Hosszú kihagyás után 2023-ban három napon belül két stúdióalbummal is jelentkezett (Quest for Fire és Don’t Get Too Close) – a szigetes szettjében várhatóan ezeket az új anyagokat ötvözi majd a régebbi klasszikusaival.

​2. Fred again..

Régen hozott valaki annyira friss, üdítő színeket a tánczene világába, mint a brit Fred again.., akinek viszonylag rövid karrierje alatt is sikerült egyedi hangzást kialakítania a house, a UK garage, a pop és a hip-hop stílusjegyeinek ötvözésével. Zenéi egyszerre grandiózusak (mint például a teljes USB album) és végtelenül intimek (lásd az Actual Life-trilógia vagy a Brian Enóval közösen jegyzett Secret Life), egy viszont biztos: hatalmasat lehet rájuk bulizni.

​3. Four Tet

A brit elektronikus zenei előadó összetéveszthetetlen stílusban keveri a kísérleti elemeket a hozzáférhetőbb, táncolható alapokkal. Legújabb, márciusban megjelent albuma, a Three ezt a hozzáállást emeli mesterfokra: hallgatóként észre sem vesszük, és már mozgunk is az amúgy eléggé lírai, érzelmekkel teli számokra.

Four Tet, Fred again.. és Skrillex amúgy már többször is DJ-zett együtt sok ezer ember előtt, a legemlékezetesebb közös pillanatuk a 2023-as Coachella zárókoncertje volt – a Szigeten viszont külön-külön, de ugyanazon a napon (augusztus 12-én hétfőn) hallgathatjuk majd meg őket.

​+1: Stormzy

A brit grime és hip-hop egyik legnagyobb neve, Stormzy 2018-as, elképesztően energetikus szigetes koncertjével lényegében ellopta a show-t az utána fellépő Kendrick Lamartól. Az azóta eltelt hat évben két albuma is megjelent. Ezek közül a frissebb, 2022-es This Is What I Mean eléggé eltávolodott az addig megszokott sötét hangzástól, a számok döntő többsége pedig inkább soul, afrobeat vagy R&B, mint hip-hop – ebből az anyagból pedig tökéletes fesztiválkoncertet lehet adni. Stormzy augusztus 9-én, pénteken lép majd fel.

A figyelmetekbe ajánljuk