Adele lemeze
Fotó: Shutterstock

3+1 világszerte ismert zeneszám, ami néhány perc alatt született meg

A zeneírás egy végtelenül kiszámíthatatlan folyamat: sokszor maguk az alkotók sem tudják előre, hogy néhány perccel később mi fog megszólalni. Éppen emiatt történhet meg az, hogy egy-egy kompozíció egyfajta ihletett állapotban, mindössze pár perc alatt összeáll. Most mutatunk 3 olyan számot, ami hihetetlenül rövid idő alatt lett kész – és egy olyat, ami már azelőtt kész volt, mielőtt az alkotó felébredt volna álmából.


​1. Adele – Hometown Glory

Adele mindössze 16 éves volt, amikor megírta a Hometown Gloryt. Az erőteljes debütáló szám azonnal a szupersztárságig repítette a fiatal énekesnőt – pedig az egészet kevesebb, mint tíz perc alatt írta meg, miután az édesanyjával összeveszett azon, hogy mihez kezdjen az életével. Ő azt szerette volna, hogy lánya a zeneipar helyett egyetemre menjen – Adele viszont hallani sem akart erről, ezért bezárkózott a szobájába, és megírta a dalt, ami miatt végleg eldőlt, hogy énekesnő lesz.

​2. Wiz Khalifa és Charlie Puth – See You Again

Charlie Puth és Wiz Khalifa megható és erőteljes dala a hetedik Halálos iramban-filmhez készült, a két előadó pedig Paul Walkernek állít benne emléket. Ami egészen megdöbbentő: Puth refrénje mindössze tíz perc alatt készült el. Az amerikai énekes egész pontosan 2014. július 17-én 18:00 és 18:10 között, a telefonján írta meg a saját részeit a slágerhez, ami azóta minden idők hatodik legnézettebb YouTube-videója lett 6 milliárd 222 millió megtekintéssel.

​3. Sia – Chandelier

Sia 2014-ben teljesen váratlanul vált popsztárrá a Chandelier című slágerrel. A mára 2,6 milliárd megtekintésnél járó szám elsöprő sikert aratott – pedig hihetetlenül rövid idő alatt született meg.

Az NPR-nek adott interjújában, nem sokkal a dal megjelenése után az ausztrál énekesnő így nyilatkozott a Chandelierről:

Körülbelül négy percbe telt, hogy megírjam az akkordokat, aztán körülbelül 12-15 percbe, hogy megírjam a szöveget. A stúdióban is gyorsan mentek a dolgok, 10-15 perc volt a vokálok felvétele.

​+1: The Beatles – Yesterday

A teljes Yesterday egy álom során jelent meg Paul McCartney tudatában, és amint felébredt, elkezdte akkordokba és szavakba önteni. A dal még néhány hétig nem nyerte el végleges formáját – pont azért, mert McCartney álmában egy annyira kész verziót hallott, hogy azt hitte, nem a saját zenéjéről van szó. Miután viszont eljátszotta a teljes Beatles-nek, és meggyőződött róla, hogy még egyikőjük sem hallotta sehol ezt a számot, véglegesítette a kompozíciót.

A figyelmetekbe ajánljuk