párizs
Shutterstock

Párizs készül az olimpiára: 100 év után újra lehet úszni a Szajnában

A folyóban 1923 óta tilos úszni a magas szennyezettsége miatt.


Párizs hiába az egyik legnépszerűbb város a világon, a francia fővárost sokat kritizálták már a nem túl rendezett utcái miatt, ahogy a Szajna sem volt a legjobb állapotban: víze sokáig zavaros volt, és még E.coli baktériumot is találtak benne.

Úgy tűnik viszont, hogy hogy Párizs 1,4 milliárd eurós köztisztítási akciója kezd beválni: egy évvel a párizsi olimpia előtt a francia fővárosban a történelmi tisztítási munkálatok a finisben vannak, aminek eredménye, hogy hamarosan úszni is lehet a Szajnában.

Erre legfőképp azért volt szükség, mert a folyóban is rendeznek úszóversenyeket, de 2025 nyarára három, a nagyközönség számára is hozzáférhető szabadtéri fürdőhelyet is kialakítanak, írja a Time Out.

Ez is érdekelhet: 4 kérdés, amit tegyél fel magadnak, mielőtt elutaznál idén Párizsba

A francia főváros polgármestere, Anne Hidalgo el is mondta, hol lesznek majd a strandok – Bras Marie, Bras de Grenelle és Bercy – , majd hozzátette: ez az egyik legfontosabb örökségi törekvése annak a városnak, amely 100 év után először rendez olimpiai játékokat.

szajna

Shutterstock

A beszámolók szerint a 2018-ban megkezdett hatalmas projektnek köszönhetően a folyótisztítási erőfeszítések lassan, de biztosan meghozzák az eredményeket, mivel már a halak is kezdenek visszatérni, amiket eddig csak elvétve lehetett észlelni a folyóban.

​Hogyan csinálták? 

A megoldás az volt, hogy Párizs kifejezetten a szennyvízszennyezést célozta meg, és egy hatalmas, 46 ezer köbméteres víztartályt építettek a bal parton lévő közkert alatt. A tartály mérete elég ahhoz, hogy húsz olimpiai méretű úszómedence vize is elférjen benne, és úgy tervezték, hogy eltárolja a felesleges csapadékot, és drasztikusan csökkentse a folyóba ömlő szennyvíz mennyiségét – ettől függetlenül valamennyi szennyvíz még mindig ömlik a Szajnába.

A figyelmetekbe ajánljuk