Párizs

Ellepte a szemét Párizs utcáit, a lakosok patkányinváziótól tartanak

Párizs jelentős részében túlzsúfoltak a kukák a szemétszállítók egy hete tartó sztrájkja nyomán, ezáltal több ezer tonna szemét hever elhagyatottan a francia főváros utcáin.


A munkások a Macron-kormány azon javaslatai miatt sztrájkolnak, amelyek szerint a nyugdíjkorhatárt 62-ről 64 évre emelnék.

Ez koszos, vonzza a patkányokat és a csótányokat

– panaszkodott egy párizsi lakos a földön heverő szemétre a francia rádióban.

Más városok, köztük Nantes, Rennes és Le Havre is érintett a tüntetésekben.

A szemétszállítók egy hete csatlakoztak a nyugdíjsztrájkhoz, és a párizsi hatóság szerint a város önkormányzati dolgozók által ellátott kerületeinek fele érintett az akcióban. Három hulladékkezelő telepet blokád alá vontak, egy negyediket pedig részben bezártak.

Ez is érdekelhet: Kiderült, mikor nyit újra a 4 éve leégett Notre-Dame

Hétfőn a párizsi hatóság közölte, hogy 5600 tonna hulladékot nem sikerült még begyűjteni.

Az Europe1 rádió egyik riportere úgy jellemezte a helyzetet, hogy a hatmillió párizsi patkány (az emberi lakosság kétszerese) számára ez egy valóságos büfé, ahol mindent meg lehet enni.

A magáncégek által lefedett 10 kerületben a szolgáltatás normálisan működik – közölte a párizsi önkormányzat. Egyes jelentések szerint azonban egyes aktivisták megpróbálták megakadályozni a gyűjtés folytatását.

Emmanuel Grégoire, a tanács vezető tisztviselője elmondta, hogy a helyzet bonyolult, de a hatóság a közbiztonság érdekében a beavatkozást helyezi előtérbe, és elsősorban az élelmiszerpiacok megtisztítására, a földön heverő szemeteszsákok eltakarítására és a gyalogosok biztonságának biztosítására összpontosít.

A sztrájk változást idéz elő a patkányok viselkedésében. A kukákban turkálnak, ott szaporodnak, és otthagyják a vizeletüket és az ürüléküket. Aggasztó egészségügyi kockázatot jelentenek a szemétszedők és a lakosság számára

– mondta egy szakember, Romain Lasseur a Le Parisien című napilapnak.

A fővárosi kukások szerdán ülnek össze, hogy eldöntsék, folytatják-e akciójukat. A szemétszedők jelenleg 57 évesen mennek nyugdíjba a nehéz munkakörülmények miatt, és a reformok értelmében még két évig kellene dolgozniuk.

Forrás: BBC

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk