Csigalassúak lesznek az elektromos rollerek Párizsban

Csigalassúak lesznek az elektromos rollerek Párizsban

Hamarosan kétszer is meggondolja az ember, ha Párizsban elektromos rollerre pattanna. Franciaország fővárosa nemrég bejelentette, hogy az elektromos rollereket üzemeltető vállalatoknak tíz kilométer per órára kell korlátozniuk a maximális végsebességet. A döntés azt követően született, hogy számos gyalogos sérülés történt az elmúlt időszakban.

Párizs fontos piac az e-rollerekkel foglalkozó cégek számára. A város sűrű, jelentős kerékpárút-hálózattal rendelkezik, ezért nem véletlen, hogy sok turista rollerekkel fedezné fel azt.

Emiatt a helyzet korábban kissé elszabadult. 16 különböző cég is bejelentkezett, hogy flottát üzemeltetne Párizsban, amiből végül a főváros három céget választott ki: a Dott, a Lime és a Tier két évre nyert engedélyt a rollerek üzemeltetésére.

Mindhárom vállalatnak bejött az üzlet. Csak ebben az évben a Dott 85 millió dollárt gyűjtött össze, a Tier 200 milliót, a Lime pedig 523 milliót. Ugyanakkor a rollereikkel 2021-ben 298 baleset történt, amelyben 329 ember sérült meg, két személy pedig meghalt.

Shutterstock

A mostani szabályozás egy 2021 júniusában bekövetkezett tragédia miatt történik: két nő rollerrel közlekedett a Szajna közelében éjszaka, amikor elütöttek egy gyalogost, majd ott hagyták. Néhány nappal később az áldozat kórházban elhunyt.

Ezt követően nyáron Párizsban tucatnyi olyan helyen korlátozták a rollerek sebességét, ahol magas a gyalogosok sűrűsége. Szeptemberben a városa megkereste az egyes kerületi önkormányzatokat, hogy sorolják fel azokat a területeket, ahol a robogók maximális sebességét tíz kilométer per órára kell korlátozni. Az eredmény végül 700 helyszín lett. Az említett három cég pedig beleegyezett, hogy ezeken a zónákban bevezetik a sebességkorlátozást a saját szolgáltatásaikban

Párizs azonban ennél is tovább akar menni.

Az egész várost lassú zónává nyilvánítanák a rollerek számára, kivéve néhány utcát, ahol széles sávok vannak a kerékpárok, robogók és más járművek számára. Érdekesség, hogy ezek a korlátozások nem vonatkoznak a saját eszközödre. A szolgáltatásokra vonatkozó új korlátozásokat december első felében vezetik be a Tech Crunch cikke szerint.


A figyelmetekbe ajánljuk