Hőlégballonok
Fotó: Getty Images

A hőlégballonozás is olimpiai sportág volt

​5 egykori olimpiai sportág, amelyről nehéz elhinni, hogy a múltban a program része volt

Az egész világ az olimpia lázában ég, ami nem is csoda, hiszen a négyévente megrendezett sporteseményen a világ legjobbjai versenyeznek egymással. Egy olimpiai cím nemcsak bőséges anyagi elismeréssel jár, de a győztesek örökre beírják magukat a sporttörténelembe is. Az olimpiák azonban régebben egészen máshogy zajlottak, mint manapság, ráadásul tele voltak olyan sportágakkal is, amelyeket ma már elképzelni sem tudnánk az ötkarikás játékokon.



1. Pankráció

A pankráció ugyan ma is egy létező sportág, de az olimpiákon már nem találkozhatunk vele. A boksz és a birkózás egyvelege az ősi görög játékokon azonban az egyik legbrutálisabb versenyszámnak számított.

Összesen két szabály volt érvényben: nem nyomhattad ki az ellenfeled szemét és nem haraphattad meg a másikat

– idézi Gary Houston történészt a History magazin. A verseny annyira veszélyes volt, hogy a feljegyzések szerint például az egyik bajnok, Arrachion bele is halt a sérüléseibe, miután az ellenfele nemes egyszerűséggel megfojtotta.

Ez is érdekelhet! Új, hatalmas kerékpárút-hálózat köti össze a párizsi olimpia helyszíneit

2. Hőlégballonozás 

Szinte hihetetlen, de az 1900-ban tartott Nyári Olimpiai Játékokon Párizsban többféle hőlégballonos versenyben is megmérethették magukat a versenyzők. Külön kategóriát csináltak a legmesszebbre eljutó sportolóknak, azoknak, akik képesek a legmagasabbra emelkedni, sőt még egy olyan versenyszám is volt, ahol azt díjazták, aki a legszebb fotót készítette a hőlégballonból.

A leghosszabb távot megtevő hőlégballonos, Henry de La Vaulx például Franciaországtól egészen Lengyelország területéig jutott el, ami akkoriban Oroszország része volt. Ez összesen 1235 kilométernyi repülést jelentett.

3. Kötélhúzás

Meglepő, de a kötélhúzás öt egymást követő ötkarikás játékon is szerepelt a versenyszámok között, ám minden alkalommal hatalmas botrányba fulladt a csapatok versenye. Sokan vádolták az ellenfél csapatát csalással, hivatkoztak arra, hogy túl nehéz csizmákat visel a másik csapat, nem egyszer pedig verekedésben tört ki egy-egy mérkőzés.

Érdekes, de a Nemzetközi Kötélhúzó Egyesület a mai napig küzd azért, hogy a sportág visszakerüljön az olimpia versenyprogramjába; idén Párizsban például tüntetést is szerveztek ennek érdekében.

4. Galamblövészet 

A hőlégballon versenyhez hasonlóan a galamblövészet is az 1900-as párizsi játékokon mutatkozott be és mindössze egyetlen alkalommal szerepelt a hivatalos versenyprogramban. A lövészet lényege az volt, hogy egy sportoló előtt több tucatnyi galambot a levegőbe engedtek és az nyert, aki a legtöbb élő madarat tudta lelőni. A nyertes a belga Leon de Lun lett, akinek 21 állatot sikerült megölnie.

A játékok hivatalos statisztikái szerint a sportág miatt összesen közel 300 állat vesztette életét.

Ajánljuk figyelmedbe! 5 fordulópont, ami örökre megváltoztatta az olimpiai játékokat

5. Festészet 

Talán mind közül ez a legkülönlegesebb olimpiai sportág, hiszen a festészetre sok mindent lehet mondani, de a sport nem tartozik közéjük. Azonban az 1912-es stockholmi játékoktól egészen az 1948-as londoni olimpiáig több művészeti ág is képviseltette magát az ötkarikás játékokon: a festészeten kívül megjelent a szobrászat, az irodalom és az építészet is. Különleges adalék, hogy

Hajós Alfréd is indult építészet kategóriában 1924-ben és ezüstérmet is nyert.

A figyelmetekbe ajánljuk