olimpiai ötkarikát tartó szobor
Fotó: Shutterstock

5 fordulópont, ami örökre megváltoztatta az olimpiai játékokat

Július 26-a és augusztus 11-e között rendezik meg a XXXIII. nyári olimpiai játékokat Párizsban. A négy évente megtartott ötkarikás küzdelmek mindig tartogatnak számunkra olyan pillanatokat, amelyekre nézők milliói emlékeznek majd életük végéig – ilyenekből válogattunk most össze szám szerint ötöt.


​Párizs, 1900, illetve London, 2012: A női sportolók helyzete

Míg az első újkori olimpián csak férfiak versenyezhettek, az 1900-ban tartott második megmérettetésen már női sportolók is elindulhattak pár versenyszámban – nevezetesen a tenisz- és golfversenyeken.

A 2012-es londoni olimpia újabb mérföldkövet jelentett a női ökölvívás debütálásával: ugyanis ez lett az első olyan olimpia a történelemben, amelyen minden versenyző országból indultak női sportolók is.

​Berlin, 1936: Jesse Owens rekordokat dönt

Az 1936-os játékokat Berlinben tartották. A világra szóló eseményt Adolf Hitler saját ideológiáinak népszerűsítésére használta volna fel, jött azonban egy Jesse Owens nevű afroamerikai atléta, aki minden hazai sportoló elől ellopta a show-t: 4 aranyérmet szerzett – meghiúsítva ezzel a német diktátor eszményének érvényesülését.

Sőt Owens összebarátkozott a távolugrás német versenyzőjével, Carl Ludwig „Luz” Longgal, közös tiszteletkörük pedig a náci ideológia felett aratott sportszerű diadal szimbólumává vált, amely mintapéldája a sport erejének.

Ez is érdekelhet: Vízen lebegés és pisztolypárbaj: az olimpiák történetének 5 legbizarrabb versenyszáma

London, 1948: Először versenyeztek fogyatékkal élő sportolók

Az 1948-as londoni olimpiát még az 1945-ben befejeződött II. világháború szörnyűségeinek a hangulatában bonyolították le. Sok sérült sportoló nem indulhatott a klasszikus ötkarikás versenyszámokban, azonban semmiképpen sem akartak távolmaradni a játékoktól. Ekkor jött Ludwig Guttmann angol orvos, aki megalapította a Nemzetközi Kerekesszékes Játékokat:

a sportterápiát alkalmazva kerekesszékes sportolókat hívott versenyezni, és az eseményből alakult ki a modern paralimpiai játékok, amelyet 1992 óta szervezetileg is összekapcsoltak az olimpiával.

​Róma, 1960: A játékok televíziós közvetítése

Az olasz fővárosban tartott olimpia lett az első, amelyet már nemcsak a rádió, hanem a televízió is közvetített. Továbbá itt debütált az a szemlélet, hogy egy olimpikon és egy sportszergyártó nyílt együttmüködést köthet egymással. A játékok ugyanakkor a verseny negatív oldalára is rávilágítottak:

az első doppingbotrány jól megmutatta, hogy egyes sportolók milyen messzire képesek elmenni a sikerért.

A dán kerékpáros, Knud Enemark Jensen – amfetamin hatása alatt – leesett verseny közben a biciklijéről, majd később életét vesztette.

Ezt is olvasd el! 5 ingyenes program Párizsban, ha az olimpia idején a francia fővárosban járunk

Barcelona, 1992: A professzionalizmus kezdete

Az amatőrizmus jellemezte hosszú évtizedekig az olimpiai mozgalmat. Több olyan eset is előfordult, hogy valakitől azért vették el utólag az aranyérmét, mert pénzt fogadott el teljesítményéért, vagy edzőt fogadott maga mellé.

Ezt a szellemet írta át Juan Antonio Samaranch korábbi NOB-elnök. Ő ugyanis saját hazájának olimpiájára minden sportágban a legprofinn sportolókat akarta elhozni.

Az 1992-es amerikai férfi olimpiai kosárlabdacsapat volt ennek az etalonja: nem véletlenül kapta meg végül a Dream Team becenevet. A keretben ugyanis a kosárlabdázás legnagyobbjai játszottak együtt, és gyakran emlegetik őket úgy, mint a valaha összeállított legjobb csapatot bármely sportágban.

Forrás: Reader's Digest

A figyelmetekbe ajánljuk