Sajtgurító verseny
Fotó: Shutterstock

4 sportág, amelyre még a furcsa szó sem elég kifejező

Őrült és elszabadult szabályok? Érthetetlen játékmenet? Bár a sport sok szempontból rendkívül fontos tevékenység, akadnak olyan ágai is, melyekre az imént feltett kérdések igennel felelnek. Ez persze nem baj, mert a sport néha pusztán a szórakoztatásunkról szól. Cikkünkben 4 olyan sportágat mutatunk be, melyek láttán biztosan felhúzzuk a szemöldökünket.


Lábujj szkander

Ez a lábujj szkander (is) megmutatja, hogy miért az angolok a kocsmasportok királyai. A hetvenes évek elején egy angol vendéglátóegységben a törzsvendégek egy új, senki által nem ismert sportágat akartak kitalálni, hogy csakis hazai versenyző nyerhessen. Így született meg a szkander mezítlábas, lábujjas verziója.

Ezt is nézd meg! Tudósok erősítették meg, hogy az időskori testmozgásnak jótékony hatásai vannak

A szabályok szinte ugyanazok, mint a kézi fajtájánál, csak itt az asztal síkja helyett egy falhoz kell odanyomni a másik lábujját. Külön érdekesség, hogy 1977-ben sikerült egy kanadainak diadalmaskodnia, ez pedig annyira elvette az angolok kedvét, hogy egy időre felhagytak a versenyek rendezésével. 1994 óta azonban világbajnokságot rendeznek évente, ahol női és férfi győztest is hirdetnek.

Sakkboksz

Ez pontosan az, aminek hangzik: az egyik legfizikálisabb sportág keveredése egy klasszikus szellemi játékkal. Egy mérkőzés 11 körből áll, amely során a versenyzők hatszor sakkoznak, öt menetet pedig ököllel vívnak meg. A két évtizedes múlttal bíró játék idő előtt véget ér, ha mattot vagy kiütést mér az egyik fél a másikra. Mondani szokás, hogy sok sportághoz erő is és agy is kell, ez itt hatványozottan igaz.

Sajtgurítás

A sajtgurító verseny nagyobb történelemmel bír, hiszen már az 1400-as évek óta rendszeresen megrendezik az eseményt az angliai Glouchestershire megyében, a Cooper’s Hill lankáin. A szabályok pofonegyszerűek: a cél a legurított sajt elkapása, mielőtt az a domb aljára leérne. Négy tizenöt fős csoportot indítanak. Mindegyik futam végső győztese pedig megkapja a sajtot fődíj gyanánt.

Ezt is olvasd el! „Meghízott a diszkoszvető" − a Sport szelet története

Tojásdobálás

Még a sajtgurításnál is régebbi múltra tekint vissza a tojásdobáló verseny: 2022-ben volt 700 éves az a feljegyzés, miszerint Swaton apátja minden parasztnak adott egy tojást a mise után, ezzel élénkítve a templomlátogatási kedvüket. Csakhogy egy áradás következtében, már csak távoli dobásokkal, légi úton jutottak el a tojások a címzettjükhöz. Egyik oldalról a szerzetesek hajították a folyó másik oldalán lévő népnek

Azóta is megmaradt ez a tradíció. A klasszikus távolba hajítás és elkapás mellett azonban már a tojással célba dobás versenyszám is nagy népszerűségnek örvend. Vagy ahogy a Tojásdobó Világszövetség fogalmaz a sportág sikerének okáról:

Emberek milliói élvezik ezt a sportot. Azóta, mióta felfedezték, hogy milyen öröm nézni, ahogy egy másik ember nem tud elkapni egy felé dobott tojást.

A figyelmetekbe ajánljuk