Párizs és az Eiffel-torony

5 hónappal a megnyitó ünnepség előtt, február 8-án végül bemutatták a XXXIII. nyári olimpiai játékok érmeit. Mint mindig, a medálokat természetesen most is valami különlegességgel dobták fel a szervezők: úgy látszik, Franciaország szerette volna, ha a díjazottak soha nem felejtik el, hogy melyik ország játékán szerezték életük egyik legfontosabb kitüntetését.


Az a bizonyos július 26-ai megnyitóünnepség egyre közelebb van, így a sportolói kvótákon túl egyre többet tudunk meg a rendezésről is. Legutóbb például kiderült, hogy 100 év után újra lehet úszni majd a Szajnában, illetve nemrég az olimpiai érmeket is bemutatták, amelyeknek mindegyikébe bekerült egy-egy darab a francia főváros egyik legismertebb szimbólumából.

Ezt is olvasd el! Párizs-szindróma – amikor a függöny lehull

Igen, az Eiffel-toronyról van szó.

Az 1889-es világkiállításra készült, 324 méter magas épület szerkezetét időnként felújítják, így kerülhettek át ezek a vasdarabok is a medálokba.

A medálokat egyébként a Chaumet luxusékszerház készíti, akik külön kikérték a Nemzetközi Olimpiai Bizottság véleményét annak érdekében, hogy a sportolóknak tetsző eredmény születhessen.

Ez is érdekelhet: Ezt a hétköznapi eszközt tilthatják ki Párizs utcáiról az olimpia idejére

A párizsi pénzverde egyébként összesen 5 084 érmet gyárt: körülbelül 2600-at az olimpiára és 2400-at a paralimpiára. Az aranyérmek súlya 529 gramm: főleg ezüstből állnak, és 6 gramm arannyal vonták be őket. Az ezüstök 525 grammot, a bronzok pedig 455 grammot nyomnak – mindkét medál réz, ón és cink ötvözetéből készült. A hírek szerint az érmek átmérője 85, vastagsága pedig 9,2 milliméter.

A 2024-es nyári olimpia július 26-án, pénteken kezdődik, és egészen augusztus 11-ig, vasárnapig tart majd. A paralimpiai játékokra augusztus 28-tól szeptember 8-ig kerül sor a francia fővárosban.

A figyelmetekbe ajánljuk