párizs látkép

A párizsi turizmus visszatért. Ezt láthatjuk a Louvre előtti hosszú, kígyózó sorokban, az Eiffel-toronnyal szelfit készítő turisták tömegében és a szabadtéri kávézók zsúfolt teraszain. De mire érdemes figyelni az utaásunk során?


Utána néztél a repülőtéri sztrájkoknak és járattörléseknek?

Az Európa-szerte a repülőtereken a munkaerőhiány miatt kialakult általános utazási káoszon és a lezárás utáni utazások nagymértékű megnövekedésén túlmenően júniusban a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren és a Párizs-Orly repülőtéren több száz járatot kellett törölni a munkaügyi viták miatt. De szerencsére idén nyáron nem várható további repülőtéri sztrájk a sikeres tárgyalásoknak köszönhetően. De azért érdemes követni a párizsi repülőtéri hatóság Twitter-fiókját és weboldalát a sztrájkokkal, járattörlésekkel és fennakadásokkal kapcsolatos legfrissebb hírekért.

Tudod, hogy védekezz a zsebtolvajok ellen?

Összességében Párizs biztonságos város, és feltehetőleg nem lesz semmi probléma. A turisták visszatérésével párhuzamosan azonban a rendőrség arra figyelmeztet minket, hogy a zsebtolvajok is visszatértek a lezárás utáni Párizsba. Ezért jó ötlet, ha praktikus óvintézkedéseket teszünk, amikor kimozdulunk. A látogatóknak különösen ébernek kell lenniük a helyi rendőrség által a turisták és a zsebtolvajok által egyaránt kedvelt negyedekben: a Champs-Ėlysées; az Eiffel-torony; a Trocadéro; a Montmartre; az Opéra/Boulevard Haussman; a Louvre; a Latin negyed.

A rendőrség azt tanácsolja a látogatóknak, hogy a célpontok esélyének minimalizálása érdekében soha ne hagyják okostelefonjaikat nyílt helyen (például a terasz asztalán), válasszák a keresztben hordott, váll fölötti táskákat, és kerüljék a pénztárcák és telefonok hátsó zsebben hagyását.

​Az útitervedben szerepelnek a legújabb múzeumi újranyitások?

A világjárvány idején néhány múzeum és nevezetesség jelentős felújításon esett át, ám ezek újranyíltak. A legjelentősebb újranyitások közé tartozik a Musée Carnavalet, ahol a látogatók megismerkedhetnek Párizs történetével; a La Maison de Victor Hugo, ahol az író a Nyomorultak nagy részét írta; és a Hôtel de la Marine, ahol a királyi udvar berendezési tárgyai találhatók. A francia művészeti világ legjobban várt megnyitója tavaly a Bourse de Commerce volt, egy kortárs művészeti múzeum, amely egy korábbi gabonatőzsde és raktárépületben kapott helyet.

Az idei turisztikai főszezonban a Musée de Cluny, a középkor nemzeti múzeuma 11 évnyi felújítás után idén tavasszal újra megnyitotta kapuit. Miközben a Notre-Dame-székesegyházban a 2019-es pusztító tűzvész után folytatódik az újjáépítés. De a turisták az idén indult Örök Notre-Dame elnevezésű, 45 perces, magával ragadó VR-élményen keresztül látogathatják meg.

Bár az online foglalás már nem kötelező, erősen ajánlott. Ne feledd azt sem, hogy a nagyobb múzeumok esetében a látogatáshoz egy meghatározott időintervallumot kell lefoglalni.

Hogyan tervezed a városban való közlekedést?

Tavaly ősszel a város elkezdte a 10 darabos papírjegyek kiváltását az újratölthető bérletek javára. A látogatók számára a legjobb választás a Navigo Easy Pass, amelyet minden állomáspultnál 2 euróért lehet megvásárolni. A kártyákat a Bonjour RATP alkalmazáson vagy az állomáskioszkokban lehet feltölteni és újratölteni. Az egyszeri utazás 1,90 euró de ha 10 darabos csomagot vásárol 14,90-ért, akkor 4 eurót spórolhatunk.

A figyelmetekbe ajánljuk